Kako je potvrđeno iz Tužilaštva KS, ona se tereti da je 7. novembra 2016. godine u popodnevnim satima došla do stana u vlasništvu 85-godišnje Maide Gogalija u ulici Edhema Eke Džubura u ilidžanskom naselju Pejton.

Lažno se predstavljajući da je poznaje ušla je u stan oštećene koja joj je napravila kafu, u koju je Amina krišom stavila neutvrđenu količinu lijeka Klozapin (jaki antipsihotik koji se koristi za liječenje shizofrenije) od kojeg je nesretna starica nedugo potom umrla.

Amina je zatim iz stana uzela dva zlatna prstena, jedan zlatni lančić i oko 200 KM.

– U optužnici je postupajući tužilac predložio sudu produženje pritvora optuženoj. Za glavni pretres postupajući tužilac predložio je sudu saslušanje deset svjedoka, potom, šest vještaka i izvođenje više od 30 materijalnih dokaza – naveli su iz Tužilaštva KS.

Faktor je i ranije u više navrata pisao o ovom slučaju, a koji je otkriven kada su stanari zgrade u naselju Pejton 8. novembra navečer u hodniku stana njihove 85-godišnje komšinice u besvjesnom stanju pronašli njima nepoznatu ženu, dok su Maidu pronašli mrtvu u susjednoj prostoriji.

Kasnije se ispostavilo da se radilo o pljački, a da je nepoznata žena u Maidinom hodniku tada 49-godišnja Amina Omeragić. U Amininoj torbi pronađeni su novac i zlato koje je prethodno pokrala od starice.

Na tijelu nije bilo tragova nasilja, a obdukcija je pokazala da je umrla usljed zatajenja srca. Odmah se posumnjalo da je Omeragić drogirala staricu kako bi je opljačkala.

Dodatnu sumnju na cijeli slučaj bacilo je i to što je za Omeragić i srbijansko pravosuđe 2013. godine raspisivalo potragu zbog razbojništva.

Ona je u Srbiji hapšena još 2009. godine, zajedno sa Željkom Paunovićem, koji je tada imao 27 godina.

Srbijanska policija tada je objavila da je Paunović pronalazio kuće u kojim su same živjele starije i nemoćne žene.

Kod njih bi onda dolazila Amina, koja im se predstavljala kao radnica humanitarne organizacije koja je tražila pomoć. Starice bi je pustile u kuću i skuhale joj kafu, a ona bi iskoristila njihovu nepažnju i u kafu im stavljala lijekove za smirenje nakon čega su žene padale u nesvijest.

Prevarantica bi tada prekopala cijelu kuću i odlazila sa novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima.

Radi se, inače, o osobi koja je dugogodišnji uživalac opojnih droga, te povratnik u vršenju krivičnih djela.