fbpx
Srijeda , 29 Novembra 2023

Dodik: Možda će neki pokušati da ismiju. Ako Njemačka uvede sankcije – uzvratit ćemo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodom poziva i prijetnji sankcijama i ukidanjem investicija zbog namjere RS da vrati nadležnosti, da ni ovaj bh. entitet nije bez kontramjera.

“Možda će neki pokušati da ismiju ovo što ću reći, ali ni RS nije bez kontramjera. Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slijep da ne znam šta su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je – pretjerali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voljeli”, rekao je Dodik.

On je odbacio navode da bi građani ili cijela RS, a mogli da budu u problemu, te dodao da nije zabrinut, kao da ni narod ne treba da brine.

“Ne apsolutno. Razumijem da je u svijesti ostalo sjećanje na sankcije, u kojima su nas hermetički zatvorili. Toga sada više nema. Hoće li tamo neko nešto reći, to nas pretjerano ne zanima”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su svih ovih godina zapadni investitori stajali u redu i da RS ima svoje prijatelje koji su i do sada investirali, te da ovaj entitet neće izgubiti ulaganja.

Što se tiče ekonomije, Dodik je rekao da je za RS problem pandemija koronaviirusa, a ne prijetnje sankcijama.

On je naveo da Velika Britanija i Brisel napadaju mađarskog premijera Viktora Orbana i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da su autoritarni lideri, a onda isti ti šalju u BiH Christiana Schmidta, bez odluke Vijeća sigurnosti UN i proglašavaju ga “visokim predstavnikom”.

“Pa na šta to liči? Poželio bih dobru zabavu Schmidtu i Izetbegoviću. Nijedna odluka Schmidta ne važi, on u BiH nije došao kako to predviđa Dejtonski sporazum. On može da se bavi nekim pisanijama, ali to više nikog ne interesuje”, rekao je Dodik.

On je naveo da “uvažava Bošnjake kao narod, ali je upitao šta političko Sarajevo misli – da uzme RS zemljište, šume i vode”.

“I onda se pojave oni i stranci sa licemjernom prijetnjom da nećemo imati investicije zbog aktivnosti koje vodimo, a kojima u suštini branimo naš razvoj”, rekao je Dodik, te podsjetio na zaustavljanje projekta gradnje hidrocentrale “Buk Bijela”, osporavanja gradnje aerodroma u Trebinju, gasovoda…

Dodik je rekao da RS ima finansijere i sve spremno za te projekte, a da pokušavaju da to spriječe, te postavio pitanje – zašto da “srpska živi sa takvim koji pokušavaju da je spriječe”, piše RTRS.

Treba nam drugi lijek za BiH, ovaj što guraju Amerikanci je pogrešan. Možda bi najbolje rješenje bilo deangažman Amerike ovdje. Sve bi riješili za 24 časa, mirno”, naveo je Dodik.

On je dodao da su pritisci stalno tu, ne prestaju, ali da se i to dovelo na neki normalan nivo, jer shvataju polako da mora da se razgovara.

“Koliko puta smo tražili da razgovaramo, da se nađe neko rješenje. Umjesto toga, ponašali su se kao da žele da nam što više ogade BiH. Sada ćemo vidjeti hoće li pričati”, rekao je Dodik.

On je kao spekulacije odbacio izjave pojedinih međunarodnih predstavnika sa Zapada da planovi RS “predstavljaju udar na BiH, pa čak i prijetnju miru”.

Dodik je rekao da je činjenica da se u Ustavu BiH nigdje ne može naći da je “BiH nadležna za odbranu, pravosuđe, izuzev Ustavnog suda BiH, čije postojanje niko ne spori, ali je i te kako problematičan način njegovog rada i imenovanje sudija u taj sud, koji se pokazao kao spekulativan”.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila ESMA (ŠAĆIR) MUJIĆ rođ. BEGOVIĆ iz Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselila ESMA (ŠAĆIR) MUJIĆ rođ. BEGOVIĆ iz Kiseljaka. Preselila je na …