fbpx
Ponedjeljak , 2 Oktobra 2023

Dodik: Republika Srpska neće ratovati i ako nas neko vojno napadne, branit ćemo se politički

Nakon današnjih sastanaka u Predsjedništvu BiH član ove institucije Milorad Dodik kazao je kako taj susret nije dao neki poseban rezultat, ali je bio prilika da se razjasne neka pitanja koja se nameću kao opća.

Članovi Predsjedništva BiH danas su se susreli sa zamjenikom izvršnog direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri EEAS-u Markom Makovecom i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Dodik je na konferenciji za medije kazao kako mediji izvještavaju da se u Sarajevu održava sjednica “nekog” PIC-a, a da se pita koje njima dao ovlasti.

“To nije obavezujuće i ništa ne znači. Oni su usmjereni da potvrde laž da u BiH postoji visoki predstavnik. Uporno govorimo da Vijeće sigurnosti nije potvrdilo nijednu osobu za visokog predstavnika. Onda nema ni OHR-a”, izjavio je on.

Oni misle da su za krizu odgovorni domaći političari, dodao je, a ima onih koji misle da su problemi međunarodni, kao ovi s kojima smo se danas sastali, izjavio je Dodik.

(Foto: I. L./Klix.ba) (Foto: Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba) (Foto: Klix.ba)

“Sve to je samo dodavanje apsurda u apsurdnoj situaciji u BiH. Prije bilo kakvog rješavanja treba povući tu sramotnu odluku Valentina Inzka. Nemoguće je da bilo ko optuži čitav narod za genocid i kaže da je genocidan. Istinu pod navodnicima utjerivati zakonom nikad nije bilo dobro”, izjavio je.

Pokušaj da se sankcionišu Srbi kod nas je stvorio dojam da se to radi sistematski, dodao je.

“Ovu poziciju u BiH nismo proizveli mi, već visoki predstavnik. Neka oni nađu način kako da to riješe. Ako se odlučimo za neke izmjene Krivičnog zakona, ova Inzkova odluka mora da iščezne”, kazao je on.

Dodik je kazao i kako su pričali “o nekim raketama Luna, koje su stacionirane oko Banje Luke, da moraju biti uništene”.

“Povlačenje saglasnosti nisu ratne, već političke inicijative. RS neće ratovati i ako nas neko napadne vojno, mi ćemo se nastaviti boriti politički”, izjavio je Dodik.

Pročitajte i ovo

Ovo je opasni Nikola koji je priveden zbog ubistva policajca

Likvidacija se dogodilo noćas iza ponoći ispred noćnog kluba “JIL” u centru Bijeljine. Kako saznaje …