fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Cigarete u BiH, ipak, neće poskupjeti od 1. januara 2022. godine

Cigarete u Bosni i Hercegovini, ipak, neće poskupjeti od 1. januara 2022. godine.

Kako je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje pojasnio za portal Radiosarajevo.ba, porezni obveznici dužni mjesec dana ranije dostaviti kalkulaciju maloprodajne cijene.

“Porezni obaveznici su dužni do 30. novembra ove godine dostaviti kalkulaciju maloprodajne cijene – formirane shodno ovoj odluci. U ovom trenutku nismo zaprimili – obavijest o značajnijim promjenama koje bi stupile na snagu 1. januara 2022. godine”, napomenuo je Kovačević.

Podsjetimo, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je 2. novembra Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2022. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. januara 2022. godine minimalna trošarina iznosit će 166,50 KM za 1000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakovanje ciagreta od 20 komada.

Novom odlukom specifična trošarina ostala je na istoj razini, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna trošarina povećana sa 3,25 na 3,33 KM za isto pakovanje.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 133,20 KM po kilogramu.

U nastavku pogledajte i saopćenje UIO BiH o cijenama cigareta od 1. januara – koja se odnosi na promjenu četiri vrste cigareta.

Saopćenje iz UIO BiH - undefined
FOTO: Screenshot: Saopćenje iz UIO BiH

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …