fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Medicinska sestra za mito ljudima upisivala da su vakcinisani, određen joj pritvor

Medicinskoj sestri (31) koja je u Zagrebu uhvaćena kako je na popis vakcinisanih stavljala ljude koji su je potplatili, a kako bi ono na temelju toga mogli izvaditi covid-potvrde, određen je pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Pritvor je određen i jednom od osumnjičenih, 22-godišnjaku koji je posredovao u davanju mita.

Prijedlog Državnog tužilaštva da se medicinskoj sestri i 22-godišnjaku odredi pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke je odbijen pa je Općinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podnijelo žalbu na ovu odluku.

Podsjetimo, uhapšena sestra je tokom septembra iskoristila svoju ovlast te u sistem unijela netačne podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak vakcinisani jednom dozom vakcine, i to početkom augusta 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu vakcinisani, javlja PU zagrebačka.

ŽENA PLATILA DA DOBIJE COVID-POTVRDU PA PRELAZILA GRANICU

Naime, 28-godišnjakinja je tokom septembra poslala novac 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove kako bi dobila važeću covid-potvrdu.

Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može izraditi važeću potvrdu.

Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacijski sistem.

Nakon što je prošlo sedam dana osumnjičeni 30-godišnjak je u apoteci na području Velike Gorice podigao covid-potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj e-mailom. Ona je covid-potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

MUŠKARAC POSLAO NOVAC PREKO SVOG ZAPOSLENIKA

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak predao osobne podatke i novac 58-godišnjem zaposleniku svojega trgovačkog društva budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu potvrdu može izraditi.

Ponovno su uz pomoć osumnjičenih muškaraca lični podaci i novac predani osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove iz Zagreba, koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoju ovlast i unijela u informacijski sistem netačan podatak o vakcinisanju 65-godišnjaka.

Nakon nekoliko dana, kada je covid-potvrda bila gotova, u apoteci na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak podigao je potvrdu, koja je predana 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu financijsku ustanovu.

KOMORA OSUDILA KRIVOTVORENJE COVID-POTVRDA

Hrvatska komora medicinskih sestara je nakon hapšenja najoštrije osudila ovaj slučaj.

  • Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije osuđuje bilo koji čin krivotvorenja covid-potvrda. Komora će tražiti izvještaj od institucije u kojoj je osumnjičena i privedena medicinska sestra radila, kao i od osumnjičene medicinske sestre, kako bi mogli pokrenuti postupak. Bilo koji postupak zloupotrebe covid-potvrda kao i njihovo krivotvorenje baca loše svijetlo na hiljade medicinskih sestara koje svoj poziv obavljaju savjesno i predano, u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima. Komora medicinskih sestara još jednom poziva građane na vakcinisanje protiv covida-19 i na pridržavanje svih epidemioloških mjera jer je to jedini put prema izlazu iz pandemije – stoji u reakciji HKMS-a.

 

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …