fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Čoban Alen u potrazi za srodnom dušom: Ma mogu pristati na sve, i da je bila udavana, pa i nek’ je sa djecom!

Alen Šakanović iz Velike Kladuše ima 31 godinu i bavi se čobanstvom. Čuvati stado ovaca nije nimalo lak posao, živjeti na planini, borba sa divljim zvijerima, oštra klima i samoća, samo su neke od poteškoća sa kojima se susreće.

  • I dan i noć si tu, plus to je slabo plaćen posao. Ovako u jesen plaće čobanima se kreću oko 350 maraka. Ja imam 500 i jako sam zadovoljan gazdom. Napravio mi je kamp da budem u njemu, dok čobani obično budu u šatorima. Jedino je samoća problem. Ja bih se, brate, rado oženio i ako možete pomoći da se čuje za to, kazao je ovaj mladi čoban, ne skidajući oka sa stada od 400 ovaca.

Alen ima majku i kuću u Velikoj Kladuši, jako je vrijedan i požrtvovan za porodicu. Njegova buduća supruga imala bi muža čobana, a ko zna, možda je to bolje nego da je influencer.

Nisu ni sve žene jednake, a Alen kaže da nije probirljiv.

  • Ma mogu pristati na sve, i da je bila udavana, pa nek’ je i sa djecom, nek’ samo zna da čuva kuću i da sprema ručak. Jedan moj kolega čoban iz Bosanske Krupe je oženio Srpkinju. Em je ona lijepa, vrijedna, a još kako hranu sprema. Ja bih najviše volio da se nađe takva i za mene, volim Srpkinje, njih možda i najviše, ispričao je Alen.

Vjetar zavija grmečkim padinama pa se za njega krilima hvataju orlovi. Medvjede viđa svaki dan, ali ne diraju u ovce. Čoban se plaši jedino vukova, ali kaže nam da ih, srećom, odavno nema.

  • Samoća je ipak najgora, toliko budem sam da zaboravim pričati. Zato neka mi se jave na Facebook Alen Sakanovic, vidjeće profil, samo su slike ovaca u cvjetnim okvirima. Ali, neka ne pišu, neka pošalju glasovne poruke, zamolio je Alen na kraju, piše Oslobodjenje.ba.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …