fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Emotivna poruka oca rudara djeci: Halalom su zarađene, na halal ih trošite!

Večeras su građani Breze, Kaknja, Tuzle i Zenice izašli i podržali rudare u njihovim zahtjevima. Veliki broj građana je izašo i jasno rekao PODRŠKA.

Mi smo večeras u Brezi na skupu sreli: majke, supruge ali i kćerke rudara. Svi oni dobro znaju kakav je hljeb zarađen u jami.

Poruka jednog rudara oca nas je posebno dotakla.

  • Nisu djeco moja lahke zarade sve moje pare, zna moj dinar biti i krvavih ruku o znoju da i ne govorim… Al Babo sam i dat ću sve što mogu da vam obezbjedim što vam je potrebno.. Al vas molim s halalom su zarađene na halal ih trošite.
    Ne gledaj kćeri šta drugi imaju, možda su od bogata soja, možda su oni ratni profiteri il su se ufatili dobre članske karte pa kupe s budžeta, al kćeri niko to ne ponese s sobom… Nosio sam na rukama i bogata i siromaha, tabut, prekrivač, par daski i jednog i drugog lopatom zagrnuše pa valja Allahu na ispit svima nama.! PODRŠKA – napisao je rudar Sanel Dimitrijević.

Podsjećamo, u utorak su rudari rudnika koji posluju u okviru koncerna JP Elektroprivreda BiH održali proteste ispred zagrade Vlade Federacije BiH kako bi se ispunili njihovi zahtjevi, da bi dan kasnije prekinuli štrajk i vratili se kućama ali bez nastavka proizvodnje koja ni do danas nije pokrenuta.

Rudari su, između ostalog, zahtijevali smjenu Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda; smjenu direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna koji se jednostranom odlukom poslodavca po nalogu iz JP EP stavili u primjenu novi pravilnik o radu i pravilnik o random učinku, te utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u FBiH u visini od 1.000 KM.

Ostali zahtjevi rudara su: Donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda (EP); Kontrola metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, koji se isporučuje iz rudnika uglja u sastavu Koncerna prema JP Elektroprivreda Sarajevo; Stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku; Poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH; Potpuna realizacija Sporazuma koji je potpisao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH i JP EP 19. maja 2021. godine.

Rudari sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH već četiri dana se nalaze u radničkom neposluhu, obustavivši proizvodnju u svim proizvodnim pogonima.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila HASANAGIĆ (rođ. BRICA) SADETA IZ FOJNICE/ORMANOVOG POTOKA

Na Bolji svijet je preselila HASANAGIĆ (rođ. BRICA) SADETA IZ FOJNICE/ORMANOVOG POTOKA. Preselila je na …