fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Detalji sporazuma kojeg su rudari ponudili Elektroprivredi BiH na potpisivanje!

Elektroprivreda BiH odbila je potpisati sporazum s rudarima koji je jučer kreiran, a već danas bi omogućio da se radnici vrate u jame i odblokiraju proizvodnju uglja, što bi dovelo do normalizacije u procesu proizvodnje električne energije.

Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi pod prijetnjom u redukcijama koje se vežu za isporuku električne energije, a cjelokupna situacija nastala je jer rudari, u borbi za svoj položaj, odbijaju sići u jame i početi sa otkopavanjem uglja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sindikat radnika rudnika FBiH jučer je kreirao prijedlog sporazuma koji bi bio potpisan sa Elektroprivredom BiH, a u njegovim tekstom, između ostalog, je predviđeno povećanje cijene uglja za 20 posto, zatim smjena direktora Rudnika uglja Kreka, ali i isplata dnevnica za dane radničkog neposluha.

U tekstu prijedloga sporazuma nije navedena smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, ali, kako je rečeno za Klix.ba iz Sindikata rudara, od toga se nije odustalo. Kako su nam pojasnili rudari, ta smjena upućena je nadležnom parlamentu i Federalnoj vladi.

U predloženom sporazumu, od Elektroprivrede BiH je zatraženo da obezbijedi potrebna sredstva za izmirenje obaveza za penzionisanje svih zaposlenika u rudnicima Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica i Abid Lolić, uz obostrano obavezivanje na primjenu važećih kolektivnih ugovora, ali i ranije usvojenih pravilnika o radu i radnom učinku, koji bi se primjenjivali do 30. aprila iduće godine.

Najkasnije do kraja aprila iduće godine, prema sporazumu, bi trebao biti kreiran i novi pravilnik o radu i radnom učinku za sve rudnike u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, a koji bi se počeo primjenjivati od 1. maja 2022.

Foto: Klix.ba

S druge strane, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija danas je za Klix.ba potvrdio da je resorni ministar Nermin Džindić protekle srijede, drugog dana protesta, sa predstavnicima sindikata rudara održao sastanak na kojem su dogovorene određene stavke.

Andelija je prenio Džindićeve riječi u kojima se nalazilo to da je sa rudarima dogovoreno da će se povećati cijena uglja za 20 posto, počev od 2022. godine, da će oko 60 miliona na nivou godine biti dodatni prihod za rudnike i dodatni trošak za Elektroprivredu, a da će se ta sredstva namiriti iz povećanja cijene električne energije.

(Preuzeto sa Klix.ba)

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …