fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Naš Kiseljačanin, h. Edhem Kadrić, dobitnik Zlatne značke grada Wittena

Gradonačelnik grada Witten Lars König je sinoć na posebnom godišnjem prijemu odlikovao hadžiju Edhema Kadrića “Zlatnom značkom Grada Wittena”, koja se dodjeljuje najzaslužnijim građanima za njihov nesebični i dugogodišnji društveno korisni angažman.

Hadžija Edhem Kadrić je prvi musliman koji je primio ovo priznanje, objavila je Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD).

U obrazloženju dodjele ove prestižne nagrade gradonačelnik König je pred okupljenim uglednicima iz oblasti politike, kulture, religije i sporta istakao da je hadžija Edhem Kadrić svojim dugogodišnjim angažmanom na čelu bošnjačkog džemata u Wittenu doprinio izgradnji mira, tolerancije i suživota u gradu Wittenu.

Posebno je istaknuo otvorenost kao glavnu odliku bošnjačkog džemata i pohvalio nesebični aktivizam i volonterski angažman hadžije Edhema Kadrića, koji se već više od 30 godina nalazi na čelu ove zajednice. Jedan je od najzaslužnijih ljudi za izgradnju veleljepne džamije u Wittenu, koja služi na ponos svim njenim građanima, ne samo muslimanima.

– Bošnjački džemat je kao mala zajednica uspio izgraditi džamiju. To je poduhvat koji bi predstavljao veliki izazov i za puno veće zajednice – istakao je gradonačelnik König.

Naglasio je da je hadžija Edhem Kadrić svojim djelovanjem dao važan doprinos integraciji bošnjačke zajednice u ovom gradu, ali i stvaranju pozitivnog imidža Bošnjaka i muslimana kao ravnopravnih građana njemačkog društva.

Hadžija Edhem Kadrić rođen je 1952. godine u selu Male Sotnice, općina Kiseljak. U Njemačku je stigao davne 1973. godine u prvom valu dolaska naših “gastarbajtera”. Radio je 40 godina kao bravar u firmi Mannesmann Demag. Jedan je od osnivača džemata Witten. Džemat Witten je počeo prvo kao ramazanski džemat 1987. godine, a 1992. je postao džemat sa stalnim imamom.

Hadžija Edhem je među glavnim inicijatorima izgradnje džamije u Wittenu 2013. godine, koja se nalazi u samom centru ovog grada. Otvorena je 2017. godine uz prisustvo reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i brojnih gostiju. Dugogodišnji je član Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, veliki humanista i dobrotvor mnogih akcija u domovini i dijaspori. Hadžija Edhem je u sretnom braku sa hadži Sadika hanumom, imaju sina Jasmina i dva unuka.

IMG-20211112-WA0004.jpg - Njemačka: Najveće odlikovanje Grada Wittena dodijeljeno predsjedniku džemata Edhemu Kadriću

U izjavi za portal Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, hadžija Edhem Kadrić nije krio zadovoljstvo ovom iznenadnom nagradom.

– Zahvaljujem, na prvom mjestu, Allahu dž.š. na prilici da hizmetim našoj vjeri i našem džematu. Posebno zahvaljujem gradonačelniku Larsu Königu i Gradskoj upravi Grada Wittena, koja je odlučivala o ovom priznanju. Ipak, ovu nagradu ne smatram kao priznanje sebi, nego priznanje našem cijelom džematu u Wittenu, svim našim aktivistima i članovima, bez kojih ovo nebi bilo moguće. Svakako, nakon zahvale mojoj hanumi i porodici, prije svega se zahvaljujem mome dugogodišnjjem saputniku imamu Ruvejd ef. Jahiću, kao i ostalim članovima Džematskog odbora – kazao je hadžija Edhem.

Prema njegovim riječima, ovo je dokaz da je Witten otvoren i tolerantan grad, da su Bošnjaci i muslimani ravnopravni članovi ovog društva, ali i da je angažman migranata cijenjen u ovom društvu.

– Kao mali džemat uspjeli smo sagraditi novu džamiju i uključiti se u društvene procese. Naš cilj je uvijek bio da stvorimo najbolje uslove za funkcionisanje džemata. Nadam se da će i mlade snage nastaviti našim putem – istakao je hadžija Edhem Kadrić.

Grad Witten se nalazi u njemačkoj pokrajini Sjeverna-Rajna Vestfalija (NRW) i broji blizu 100.000 stanovnika.

dzamija-witten-755x1024.jpg - Njemačka: Najveće odlikovanje Grada Wittena dodijeljeno predsjedniku džemata Edhemu Kadriću

(Preporod.info)

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …