fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Aparati ordinacije gdje je operisana djevojčica koja je pala u komu nisu zakonski verificirani

Foto: Ilustracija

Kantonalna inspekcija je jutros ušla u prostorije privatne ordinacije “Halimić”, u kojoj je rađen operativni zahvat djevojčici iz Kaknja koja je nakon toga pala u komu. Iz Verlaba, jedine laboratorije koja je ovlaštena za verifikaciju aparata za mjerenje, kažu da ti uređaji nisu na njihovom spisku.

Prema Zakonu o mjeriteljstvu, svi medicinski uređaji koji su dio zakonskog mjeriteljstva Bosne i Hercegovine, kao što je anesteziološka mašina, moraju biti verifikovani jednom godišnje.Uvidom u spisak imenovanih mjeriteljskih laboratorija Instituta za mjeriteljstvo BiH, vidimo da je Verlab jedina laboratorija koja je ovlaštena za verifikaciju aparata u zdravstvu s mjernom funkcijom i mjerila krvnog pritiska. Zbog toga smo ih pitali da li su uređaji koje koriste u ovoj ordinaciji zakonski certificirani.

“Kao mjeriteljska laboratorija, koju je imenovao Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata s funkcijom mjerenja te kao akreditovana laboratorija po međunarodnom ISO 17020 standardu, od Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), za ispitivanje medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja, obavještavamo vas da u našoj bazi zaključno sa 12. 11. 2021. godine nemamo zavedene verifikacije medicinskih uređaja u vlasništvu ‘Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola’ – dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom”, rečeno nam je iz Verlaba.

Odgovor Verlaba ministru Harisu Vraniću
Odgovor Verlaba ministru Harisu Vraniću

Direktor ove laboratorije Almir Badnjević je u svom odgovoru na upit ministra zdravstva Haris Vranića rekao da to što ti aparati nisu na njihovom spisku “implicira da ova privatna ordinacija nije nikada izvršila zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonskim propisima, od Verlab d.o.o. Sarajevo, od stupanja na snagu državnih Pravilnika o tehničkim i mjeriteljskim zahtjevima za respiratore i anesteziološke mašine”.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …