fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Sara Sabri: Gdje treba sjediti svekrva u autu: Pozadi ili naprijed?

Sara Sabri, Pravim imenom Sanela (Karišik) Begović rođena je 1984. godine u Novom Pazaru u Srbiji. Udata je i majka četvoro djece. Diplomirala je u medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru.

Osnivač Edukativnog centra za žene i djecu „Sara Sabri” u Sarajevu te Osnivač Ženskog edukativnog centra „Rahma” u Novom Pazaru. Dugogodišnja je novinarka, ali […]

Sara Sabri, Pravim imenom Sanela (Karišik) Begović rođena je 1984. godine u Novom Pazaru u Srbiji. Udata je i majka četvoro djece. Diplomirala je u medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru.Osnivač Edukativnog centra za žene i djecu „Sara Sabri” u Sarajevu te Osnivač Ženskog edukativnog centra „Rahma” u Novom Pazaru. Dugogodišnja je novinarka, ali i vaspitačica u vrtiću. Do sada je objavila devet naslova knjiga.

U vremenu kad mnogi islam tumače onako kako njima, pojedinicima, odgovara, pritom se rijetko pridržavajući šerijata i sunneta, ili pak odobravajući ili zabranjujući određene radnje, bez relevantnih dokaza u vjerodostojnost istih, žena na svojim plećima nosi težak teret.

Upravo zbog toga, iz žene obgrljene obespravljenošću, bol i bijes progovaraju. Za mnoge muslimanke je ona promjena koju žele vidjeti, a njene riječi njihov posljednji vapaj.

Međutim, u svojim knjigama ona se dotiče i mnogih drugih tema, nastojeći savjetom i stihom pomoći da razumijemo, prihvatamo, tolerišemo, suosjećamo, volimo i prigrlimo život, sebe, druge i neprestano zahvaljujemo Gospodaru na blagodatima.

Njene su riječi iskrene, pune ljubavi, a sama nastoji utjeloviti sabur – otuda i pseudonim Sara Sabri.

Koliko je ozbiljno pristupila tome da svoja osjećanja i brige pretvori u riječi govori i činjenica da su “Šapućem ti kao žena ženi” i “Šapućem ti kao žena mužu” naprodavanije knjige 2012. godine izdavača El-Kelimeh.

Pored knjige, Sara Sabri, ima i svoj vlog. Za danas smo vam odabrali vlog na temu: Gdje da sjedi svekrva u autu: pozadi ili naprijed?

Da li razmišljati o odlasku iz BiH ?

Moguća formiranjem paravojjniha jedinica, moguće teško uspostavljenom i skupo plaćenom miru samo tri decenije od protekle dešavanaj na ovim prosorima i svih dešavajna koje su građani Bosne i Hercegovine zbog nje prošli snažno uznemiravaju sve stanovnike ove zemlje.

Mnogi se u lutanju razmisljanju sta i kako, već sedmicama pitaju trebaju li razmišljati o odlasku i ponovnom napuštanju svoje zemlje.

Mladi ljudi koji su odrastajući i školujući se zamišljali kako svoju energiju, pamet i vještine uložiti u stvaranje boljih okolnosti za život u njihovoj zemlji, sada razmisljaju i za zemlju i za vlastitu budućnost u njoj.

Ipak, kažu, njihovu snagu ne treba potcjjenjivati, a oni znaju gdje je žele usmjeriti. Sigurno ne prema nekim tamo i idejama koje su van zdravog razuma

 

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …