fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

U prelijepom Počitelju se urušavaju građevine stare preko 400 godina, nadležni ne mare!

Počitelj, malo hercegovačko mjesto u orijentalno-mediteranskom stilu, oduvijek je privlačio prolaznike, turiste i umjetnike. Međutim, tvrđava, medresa, kula i ostaci građevina starih više od 400 godina svjedoče o nemaru vlasti za ovaj hercegovački biser.

Iako je Počitelj zaštićeni Nacionalni spomenik BiH, a svake godine privuče i desetke tisuća turista, nadležne institucije ne vode adekvatnu brigu o njegovim povijesno-kulturnim dobrima.

Poznatu počiteljsku kulu i medresu već godinama nagriza zub vremena, a posljedica je urušavanje krovova na tim objektima i njihovo propadanje.

Šišman Ibrahim-pašina medresa, s originalnim bakarnim kupolama,izgrađena je prije više od 350 godina. Proteklih dana srušio se dio drvene konstrukcije nastrešnice, a urušava se i krov. I na počiteljskoj kuli koja dominira mjestom, već duže vrijeme propada krov.

  • Šteta je nemjerljiva, ako je taj objekat i ostali objekti, evo konkretno pičam o medresi, ako je izdržao tolike vjekove da je opstao zar u 21. vijeku dozvoljavamo da taj objekat padne i propadne totalno.To je zbilja opasno, kamenje pada, turisti idu gore na vlastitu odgovornost – kazala je za BHRT Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj.
  • Sigurno tu treba 100-njak hiljada maraka da bi se to sve uredilo, ali čekajući da netko iz Sarajeva dođe bojim se da će se sve to urušiti – smatra Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Vidić kaže kako je problem što je više institucija nadležno za ovaj problem, ali se loptica odgovornosti prebacuje s jednih na druge.

  • Nadležnost imaju tri federalna ministarstva, prostornog uređenja, zaštite okoliša i turizma i treće sporta i kulture i tome još treba dodati Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika i jasno je da to neće funkcionirati – kazao je gradonačelnik.

U gradskoj upravi Čapljine kažu da su za projekt rasvjete Počitelja izdvojili 36 tisuća maraka, ali trenutno čekaju dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

  • Ljudima je Počitelj magija, ljudi koji ga vide bilo gdje, dođu, turisti hrle, dolaze, možda ne u onom broju koji bi bio adekvatan da mi imamo šta ponuditi u principu, ako pogledate da se sve ruši, da nema odvoza smeća, da je sve u mraku, a godinama se za to sve borimo – istakla je Jadranka.

Turistički radnici apeliraju na nadležne institucije da se uključe u zaštitu i brigu o ovom hercegovačkom biseru kako bi ponovno bio sigurna Meka i za turiste i umjetnike.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …