fbpx
Ponedjeljak , 6 Decembra 2021
Reumal

Snažni udari vjetra, građani moraju biti spremni da zaštite sebe i svoju imovinu, moguće i poplave

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, najavljene su intenzivne padavine i olujan vjetar s udarima većim od 70 kilometara na sat za regije Bihać, Livno, Mostar, Sarajevo, Tuzlu, Banju Luku, Foču, Prijedor, Trebinje i Višegrad.

Prekidi u snabdijevanju električnom energijom

– Očekivana količina padavina u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni od 30 do 60 litara po kvadratu. Olujan vjetar poslije podne i tokom noći, u Hercegovini, Krajini i centralnim dijelovima, viši od 70 kilometara na sat – navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Savjetuju mjere opreza i praćenje prognoze vremena.

– Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Mogući su prekidi u snabdijevanju električnom energijom – navodi se u upozorenju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Može biti potrebna manja evakuacija

Također, za neke regije poput Livna i Mostara ističu da građani budu spremni za zaštite sebe i svoju imovinu.

– Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguća. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama su mogući. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode – navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Pročitajte i ovo

Zikriji ni godine ne mogu ništa: U 92. godini produžio vozačku dozvolu!

Iako je već zagazio u desetu deceniju života, Zikrija Bilalbegović (92) iz Sanskog Mosta, najstariji …