fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Srušena prije četiri godine uslijed snažnog vjetra: Čaršijsku džamiju u Tešnju uskoro će krasiti nova munara!

Dvanaestog decembra navršit će se četiri godine otkako je snažan olujni vjetar do temelja porušio munaru Ferhad-pašine džamije, u Tešnju poznate kao Čaršijska džamija, građene od 1.555. do 1.558. godine.

Obnova munare počela je 21. aprila ove godine, a većina radova bit će završena do 10. decembra, Dana grada Tešnja.

Kao što je poznato oluja je oštetila krov te nekoliko pomoćnih i poslovnih džamijskih objekata.

  • Istog jutra, u haremu džamije okupili su se brojni Tešnjaci, vjernici, te su odmah počeli davati ideje kako džamiju obnoviti. Morala se konsultirati struka, jer je objekt proglašen nacionalnim spomenikom BiH i nultim spomenikom kulture, pa je sve išlo sporije nego što smo mislili. Radovi na izgradnji munare te rekonstrukciji krova i objekata započeli su 21. aprila ove godine, a izvode se prema projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa FBiH – kazao je imam ove džamije Enver ef. Kurtić.

Radove finansira Direkcija vakufa Turske u saradnji s Direkcijom vakufa Bosne i Hercegovine.

  • Ne treba zanemariti ni izdašnu pomoć džematlija Tešnja i okoline – istakao je ef. Kurtić, piše Avaz.

Dosad su završene sofe i stubovi ulaza, a munaru zidaju majstori iz Mostara kamenom iz kamenoloma Hreša kod Sarajeva. Halil Topić, Safet Fajić, Ibrahim Mujić, Edin Husnić, Adnan Becoja i poslovođa Osman Vrce, majstori za klesanje kamena, s puno strpljenja rade svoj posao. Naučili su raditi na visinama. Tako uz Ferhad-begovu džamiju„niče“ nova munara, visoka 29 metara, kolika je bila i stara, građena od sedre.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …