fbpx
Petak , 24 Maja 2024

Alarm za uzbunu u bh. gradu: U prvi razred Gimnazije nije upisan nijedan učenik

Iako se broj učenika u ovoj gimnaziju smanjivao iz godinu u godinu, niko nije mogao da pretpostavi da će potpuno da ostane bez đaka.

Nekada elitna škola Gimnazija u Modriči, u kojoj se tražilo mjesto više, proživljava teške dane. Prvi put u svojoj istoriji je bez novih đaka.

U ovoj školskoj godini nije upisan nijedan gimnazijalac.

  • Interes za upis u gimnaziju tokom anketiranja pokazalo je samo pet đaka i toliko ih je i bilo na upisu – izjavila je Novka Marković, direktorka Srednjoškolskog centra „Jovan Cvijić“ u Modriči.

Marković dodaje da su tim učenicima predložili da upišu druga zanimanja.

  • Od tih petoro, dvoje je ipak otišlo u gimnaziju, jedno u Doboj, drugo u Bosanski Šamac. A tri učenika su upisala Tehničku školu u Modriči – precizirala je Markovićeva.

Iako se broj učenika u ovoj gimnaziju smanjivao iz godinu u godinu, niko nije mogao da pretpostavi da će potpuno da ostane bez đaka. Bilo je to neprijatno iznenađenje za sve zaposlene u školi.

Gdje su nestali modrički gimnazijalci i čeka li takva sudbina još neke gimnazije u RS-u?

Pad nataliteta, migracije i ekonomske prilike primoravaju učenike da upisuju zanimanja tražena na tržištu rada. A obrazovni sistem dozvoljava da nakon bilo koje srednje škole učenik može da upiše fakultet. Sve su to razlozi koji gimnaziju stavljaju u nepovoljan položaj, Zbog toga i opada interes učenika za gimnazijsko obrazovanje. U tim problemima modrička gimnazija nije usamljena.

  • Imamo slučaj u Milićima gdje takođe u prvi razred gimnazije nije upisan nijedan učenik – navode iz resornog ministarstva i naglašavaju da ove godine počinju i reformu gimnazije kako bi odgovarale potrebama tržišta rada, piše RTRS.

Pročitajte i ovo

Ovo je porodilja Elvira Huskanović koja je preminula u 29. godini života

Ženska osoba E. H. (29) iz Gračanice preminula je nakon komplikacija poslije porođaja. – Dana …