fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024

Erdogan nikada ne zaboravlja: Izetbegović je bio kralj mudrih, veliki borac i učenjak!

Jedan od najznačajnijih političara naše zemlje Alija Izetbegović, preminuo je na današnji dan, prije 18 godina.

Prvi predsjednik Predsjedništva BiH iza sebe je ostavio mnoga dobra djela, zbog kojih se i danas spominje.

Bio je veliki državnik, ali još veći čovjek koji je zadržao ljudskost i solidarnost sa svojim narodom.

Zbog toga ga se i danas mnogi rado sjećaju, i dijele uspomenu na njega.

Jedan od Izetbegovićevih iskrenih prijatelja bio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

I nakon 18 godina od smrti predsjednika, Erdogan ne propušta priliku da oživi sjećanje na njega, barem kroz spomen ili citat na velikim svjetskim govornicama.

Također, svaki put kada boravi u Sarajevu, Recep Tayyip Erdogan obavezno ode na mezarje Kovači, gdje je ukopan rahmetli Izetbegović, i oda mu počast.

Tako je bilo i u augustu ove godine, kada je Erdogan stigao na vjenčanje Jasmine, unuke rahmetli predsjednika Izetbegovića.

Na Samitu mladih Republike Turske koji se održao u julu u Ankari on je citirao predsjednika Izetbegovića.

Tom prilikom je još jednom odao počast stradalima povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Iako je prošlo 26 godina, rane naših 8.372 braće koja su zvjerski ubijena u Srebrenici i dalje krvare u našim srcima. Sa svakom otkrivenom masovnom grobnicom naša bol raste. Ove grobnice nas također podsjećaju na našu obavezu da ne zaboravimo genocid i da ne dozvolimo da bude zaboravljen. Kao što je rahmetli Alija Izetbegović rekao, ‘zaboravljeni genocid se ponavlja.’ Moramo ovako postupiti kako ne bismo ponovo iskusili sličnu bol i kako bismo postigli da se Zapad suoči sa realnošću genocida – poručio je Erdogan.

Za 17. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, Erdogan se oglasio na Twitter profilu.

Objavio je fotografiju Izetbegovića uz poruku: “S milošću, poštovanjem, čežnjom…”.

Na slici je ispisan i citat “Život je igra koju niko ne može dobiti, osim onih koji vjeruju i čine dobra djela”.

Povodom 16. godišnjice smrti Erdogan je Izetbegoviću također odao počast. Objavio je njegovu fotografiju sa citatom “Nas su zakopali u zemlju, ali nisu znali da smo sjeme“.

Također, obraćanje na skupu u Kayseriju 2019. godine počeo je odavanjem počasti Aliji Izetbegoviću.

2018. godine Erdogan je govorio kako Turska pridaje veliku važnost mladima i njihovom obrazovanju, a mladima je poručio da sticanje diploma jeste cilj obrazovanja, ali da nije i jedini cilj.

Poručio im je da od obrazovanja uzmu ono najbolje i postanu dobri, pošteni i sposobni ljudi.

U tom kontekstu je za primjer naveo Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  • Mi Fondaciju mladih Turske nikada nismo smatrali bilo kakvim udruženjem. Ona ima važnu ulogu za našu budućnost. Sve mlade koji se obrazuju pod krovom ove organizacije vidimo kao lidere koji će po potrebi voditi svoj narod kao što je to svojevremeno radio Alija Izetbegović – poručio je Erdogan.

Erdogan je tada kazao da je Izetbegović bio kralj mudrih, veliki borac i učenjak te mu je odao počast povodom 15. godišnjice smrti.

Predsjednik Turske prisjetio se tokom obraćanja u Velikoj skupštini Republike Turske i 10. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kazao je da je Izetbegović bio veliki čovjek i čovjek od ideje. Jedan od najvećih državnika 20-tog stoljeća. Erdogan je istakao da je Alija Izetbegović svojim čvrstim držanjem u teškim periodima na Balkanu, kao i svojim djelom i liderstvom ostavio upečatljiv trag i srcima ljudi, ne samo u BiH, već i u cijelom svijetu.

  • Uprkos svim pritiscima, zlu, pokušajima asimilacije, on nikada nije skrenuo sa svog puta. Uprkos godinama života provedenim u zatvoru, nije odstupio od borbe za svoju zemlju i narod. Sposobnost i liderstvo koje je pokazao u toku posljednjeg rata u BiH svrstavaju ga među najveće državnike 20-tog stoljeća i historije. Kasnije sam od njegovog sina Bakira Izetbegovića saznao da je neposredno pred moju posjetu izašao iz kome. I deset godina nakon njegove smrti svakim trenom pokazujemo da se brinemo o njegovoj oporuci. Još jedanput molim Boga da se smiluje rahmetli Izetbegoviću koji je ukopan na šehidskom groblju u Sarajevu – kazao je Erdogan.

U jednom od svojih intervjua Erdogan je kazao da je rahmetli Alija Izetbegović jedan od najvećih mislilaca, političara i lidera ne samo Bosne i Hercegovine već cijelog islamskog svijeta.

  • Bio je hrabar u ratu, privržen otac u porodici, iskren prijatelj, mudri vođa koji je doveo svoju naciju do nezavisnosti. Najveće djelo Alije Izetbegovića jeste Bosna i Hercegovina, a najveće naslijeđe dostojanstvo. Ovom prilikom još jednom mu želim rahmet od Allaha – kazao je tada predsjednik Turske.

Turski predsjednik je u bolnici posjetio Aliju Izetbegovića samo dan prije njegove smrti, a on mu je tada rekao.

  • Tayyip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte.

Dodao je kako ova oporuka rahmetli Alije Izetbegovića, koji je osim veliki državnik, bio i jedan od najvažnijih islamskih mislilaca našeg stoljeća, nipošto nije bio samo jedan izraz njegove ljubaznosti.

  • Oni koji historiju ne ograničavaju periodom koji su sami živjeli, oni koji uspijevaju izgraditi most između prošlosti i budućnosti, oni drugačije gledaju na svoju budućnost. I rahmetli Alija je tako gledao. Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj, je manifest njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarizirajući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao. U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svijetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da na njih pogledaju iz mnogo šire perspektive – rekao je tada Erdogan.

Pročitajte i ovo

Islamska zajednica otvara prvi tržni centar u BiH, pogledajte kako izgleda

Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i …