fbpx
Ponedjeljak , 11 Decembra 2023

Muriz Memić: Ja pričam zadnje Dženanove trenutke, a oni se smiju

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memić je nakon današnjeg ročišta na Sudu BiH i njegovog sjedočenja gostovao na TVSA.

Osvrnuo se on na cjelokupni slučaj, na njegovo današnje svjedočenje i na slučaj ubistva Davida Dragičevića.

Kaže da je donekle optimističan u ovom slučaju, te je dodao da postupak mora ići i da će biti doveden do kraja.

“Mislim da neće stati do kraja”, kazao je Muriz.

On je rekao da će da posluša sudiju Branko Perića i da će da ostane dostojanstven, te da neće svašta da govori i odgovara na uvrede.

U cijelom procesu svjedočit će 88, među kojima su i zaštićeno svjedoci.

“Ja pričam zadnje Dženanove trenutke plačem, a oni se smiju. Alisa nema saosjećanja, mogla je reći ko je to uradio, hodala je rame uz rame sa mojim Dženanom. Mislim da će se to njima obiti o glavu. Tu je sud i sve će se završiti, a što je Ifet rekao, drago mi je da se vraća vjera u pravosuđe”, kazao je on.

Muriz je poručio da uskoro očekuje da se otvori istraga za ubistvo, jer kako on ističe svima je jasno da se nesreća nije dogodila.

“Sud BiH hoće da radi, ja ću biti malo optimističan i vjerovati da će se to desiti”, rekao je Muriz.

Ako se ovaj slučaj okonča na ispravan način to će biti reforma pravosuđa.

“Očekivali su da ćemo stati. Govorili su da nas ima malo, a evo 20. protesti i bilo nas je najviše. Ja govorim istinu od početka, još samo da sud to kaže. Advokati misle da će mene da zbune pitanjima, ja znam ta pitanja i u snu, jer govorim istinu, ne mogu se zapetljati u lažima, kao oni”, poručio je Muriz.

Muriz se osvrnuo i na povratak Davora Dragičevića(Otac ubijenog Davida Dragičevića) i na njihovu zajedničku borbu.

“Davor je bio u Austriji, a borba nikada nije prestala. Davor se samo vraća i idemo ispočetka. Bit će sigurno i 21. protesti ispred OHR-a i tražit će mo od visokog predstavnika da ispuni zahtjeve. Uskoro ćemo da odredimo datum novih protesta, imamo sastanak u Ustavnom sudu da i to saslušamo, pa ćemo da vidimo sve”, kazao je on.

Muriz je pisao i visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu i tražio je sastanak sa njim i dodao je da je potrebno da se ovi slučajevi riješe te da će to da bude najbolja reforma pravosuđa.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH već je jednom poništio oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Pročitajte i ovo

Ako ne bude mujezina u G.azi, ja ću pozivati na molitvu u određeno vrijeme’: Dirljive riječi sveštenika u G.azi

Kršćanski sveštenik obećava muslimanima u Gazi da, ako u Gazi ne bude mujezina koji bi …