fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

U Kreševu izloženi kristali prikupljeni širom svijeta!

Proteklog vikenda u Kreševu je održan 18. sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja na kojem su učešće uzeli izlagači iz BiH i zemalja regije.

I ovogodišnji sajam održan je u organizaciji Udruženja Kreševski citrin, a svi posjetioci na Trgu fra Grge Martića imali su priliku vidjeti jedinstvene kristale, a među posjetiocima su bili i učenici osnovnih i srednjih škola iz BiH.

Darko Bogeljić iz Bjelovara diplomirani inžinjer minerologije ove godine je po drugi put izložio kristale u Kreševu.

“Na ovom dijelu BiH minerali i kristali se kopaju vijekovima tako da je ovo pravo mjesto za održavanje jednog ovakvog događaja. Ovo je moja minerološka zbirka koju sakupljam nekih 40 godina. Ovo je višak, samo mali dio u odnosu na ono što imam kući u vitrinama. Ovdje imamo mnogo vrsta, ali kvarc i piriti su meni najdraži”, kazao je Bogeljić koji u svojoj kolekciji ima kristale prikupljene širom svijeta.

Žarko Bešlić, organizator sajma, je kazao da je ovo punoljetni sajam na kojem se okupilo 35 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Kosova i Slovenije.

“Za našu malu sredinu ovo je značajn projekt koji u ovim teškim godinama ne smijemo ugasiti. Cilj nam je nastaviti kontinuitet održavanja sajma uprkos svim izazovima pa smo ove godine kristale izložili ma otvorenom”, izjavio je Bešlić.

Dodao je da BiH ima najbolje izlagače iz godine u godinu te da se u Kreševu mogu pronaći minerali koji se nalaze po cijelom svijetu.

“Mi živimo na jednom malom području. Cijela BiH je mala. Mikrolokaliteti gdje se nalaze minerali su još manje područje, ali imamo široku ponudu kvarca u srednjoj Bosni kod planine Vranice. Poseban je citrin koji je rijedak, a mi imamo nekoliko nalazišta”, dodao je Bešlić.

Direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević je kazao da je sajam jedinstven u BiH te da ima potencijal da postane veliki događaj u regiji.

“S ovim sajmom imamo mogućnost kreirati jedinstvene turističke proizvode. U Kreševu već postoje geo staze, super programi za djecu i odrasle u istraživanju stijena, minerala i fosila. Mislim da cijelo Kreševo, ali evo i cijelo područje Busovače i Donjeg Vakufa mogu napraviti turističku destinaciju istraživanja stijena i fosila te može prostati jedinstven brend”, izjavio je Matošević te dodao da je potrebno podržati ovu priču te brendirati srednju Bosnu po ovom pitanju.

(Preuzeto sa Klix.ba)

Pročitajte i ovo

Upaljen narandžasti meteoalarm u BiH: Vjetar će na momente biti i olujan

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje …