fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Dodik se sreo sa Lavrovom prvi put nakon afere “ikona” : Džaferović i Komšić nisu htjeli doći!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će na marginama samita Pokreta nesvrstanih, koji počinje danas u Beogradu, sagovornike upoznati o situaciji u državi sa pozicije “predstavnika srpskog naroda”, odnosno Republike Srpske u Predsjedništvu BiH.

“Neću ovdje iznositi stavove Predsjedništva BiH jer nisam ni došao u toj poziciji. Nisam šarlatan kao što su (članovi Predsjedništva BiH Šefik) Džaferović i (Željko) Komšić koji pokušavaju da se lažno predstavljaju. Ja se ne predstavljam lažno”, rekao je Dodik sinoć nakon radne večere u Beogradu koju je upriličio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojoj su prisustvovali i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je ponovio da je u Beogradu u kapacitetu “srpskog člana Predsjedništva BiH”, te da neće ništa izvan toga ni reći, niti preuzeti obavezu u ime države, jer nije tu u ime BiH.

“Na ovaj samit smo pozvani sva trojica (članova Predsjedništva BiH) posebno. Oni su rekli da neće, evo ja sam tu, ali ja neću govoriti u njihovo ime, kao što oni znaju otići u Ujedinjenen nacije ili bilo gdje pa pričaju kao da to govori BiH, što je lažno predstavljanje do mjere bezobrazluka da ignoriše dva naroda – Srbe i Hrvate”, naveo je Dodik.

On je dodao da nisu sada “samo oni problem”, nego i oni koji to slušaju, a veoma dobro znaju kakva je situacija u BiH i da oni “ne mogu da iznose stavove u ime BiH ako to nije dogovoreno u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine”.

“Tako oni na čudan način, kao što smo gledali na samitu u Sloveniji, u UN-u, doprinose raspadu BiH. Mi ne želimo da neko u ime nas govori, a da ti stavovi nisu dogovoreni”, naglasio je Milorad Dodik.

Dodik i Lavrov
Izvor : Dodik i Lavrov (Srna)

Dodik se susreo sa Lavrovom prvi put nakon afere “Ikona”

Podsjećamo, tada predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je 14. decembra 2020. godine ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, tokom posjete Bosni i Hercegovini, poklonio ikonu Svetog Nikole. Za tu ikonu su mediji iz Republike Srpske naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Potom su reagovale ukrajinske vlasti, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje i da se nalazi na listi kulturnog blaga Ukrajine.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu, a u međuvremenu je Lavrov putem Ambasade BiH u Moskvi Dodiku vratio ikonu i zatražio da se u ovaj slučaj uključi i Interpol.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je ikonu vratio u BiH i odnio je u Dodikov kabinet u Istočnom Sarajevu.

Iako je Milorad Dodik ispitan u Tužilaštvu BiH u vezi sa aferom “Ikona” do danas nisu poznati detalji te istrage.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …