fbpx
Utorak , 26 Oktobra 2021
Reumal

Na pragu smo za uvođenje restriktivnijih mjera

Crvenimo se. Nekada zbog stida, a u ovom slučaju zbog koronavirusa. Na karti epidemiološkog stanja u Evropi, u zoni smo koja je crvena. Na pragu smo za uvođenje restriktivnijih mjera.

Loše opšte zdravstveno stanje

“Mi smo na granici između 3 i 4 faze prenosa. Govorim o KS. Ako gledamo podatke BiH, svi smo. Naravno, imate neke lokalne sredine ili kantona, gdje su ti brojevi nešto veći nego u Sarajevu. Dakle, ponavljam – svaki dan radimo biltene, u momentu kada se pokaže potreba, mi ćemo ići sa nekim restriktivnijim mjerama”, rekla je Aida Pilav, epidemiologinja i članica Kriznog štaba KS.

Presuditi će broj hospitalizirnih, te smrtnih slučajeva, koji u BiH nije mali. To pokazuju i današnji podaci. Rastu ovog broja, kažu stručnjaci, pogoduje loše opšte zdravstveno stanje bh. stanovništva.

“Siromašnije zemlje imaju veću učestalost raznih obolenja, zbog lošeg standardna života. Samim time, ako nam više stanovnika boluje od hroničnih bolesti nego je u nekim razvijenijim državama, samim tim će više njih podleći ovoj bolesti. Vjerujem da imamo i još uvijek problema unutar funkcioniranja zdravstvenih ustanova”, kazala je Kristina Bevanda, epidemiologinja.

Poznato je da je zbog podkapacitiranosti kadra u zdravstvenim ustanovama, uslugu bilo teško dobiti.

Građani su u vrijeme pandemije, zbog ogromnih gužvi, izbjegavali odlazak u Domove zdravlja. Pacijenti nisu dolazili ni na redovne preglede. Tako i žene, kojima, sudeći prema rezultatima istraživanja Institiuta za populaciju i razvoj, seksualno i reproduktivno zdravlje u vrijeme pandemije, nije bilo prioritet.

Hospitalizacija

A to bi moglo imati dugoročni negativni uticaj.

“Zbog toga je ekstremno važno, i to je pokazalo istraživanje, da ubrzamo sa kampanjama koje utiču na osnaživanje žena, da sad u ovom trenutku, dok još uvijek nije mnogo kasno, i dok još nije prošlo puno vremena, povedu brigu o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju, zatraže svoje redovne preglede, koje možda nisu mogle dobiti u prethodnom periodu“, navela je Tijana Medvedec Hodžić iz Instituta za populaciju i razvoj.

A sve je više onih koji zdravstvenu uslugu traže. Značajan broj ostaje na hospitalzaciji. Udar je to na svakako nefunkcionalan zdravstveni sistem. Rješenje je masovna imunizacija, odnosno kolektivni imunitet. No, sa samo 12 posto vakcinisanih, u BiH, sve su prilike, slijedi još jedan težak period.

Pročitajte i ovo

Donji Vakuf: Radnik komunalnog izabran za direktora, smanjio sebi platu i spasio firmu od propadanja

Komunalno preduzeće “Gradina” Donji Vakuf prije nekoliko mjeseci bilo je pred zatvaranjem, a izborom novog …