fbpx
Ponedjeljak , 26 Februara 2024

Priča o mladom Ajdinu: Uprkos invaliditetu studira, pliva i radi kao dostavljač hrane na biciklu

Ajdin Karišik, 20-godišnjak iz Vogošće, rođen je bez desne podlaktice. Danas ovaj mladić istovremeno studira, pliva i radi kao dostavljač hrane na biciklu. Student je druge godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

  • Od rođenja nisam primjećivao razliku u odnosu na vršnjake, niti su roditelji dopuštali da to primijetim, jer su me uključivali u razne sportske aktivnosti – ističe Ajdin.

Ovaj mladić ne čeka da dobije novac od roditelja za svoje potrebe. Radi kao dostavljač hrane. Nijedan posao ne odbija, a svemu što radi posvjećuje poseban trud.

  • Primijetio sam mnogo začuđenih pogleda zbog toga što vozim bicikl jednom rukom i pritom radim kao dostavljač. Bilo je također blagog nepovjerenja pojedinih konobara i vlasnika restorana u smislu da li ću moći obavljati posao. Međutim, ne osvrćem se i ostavim sve to po strani, te se fokusiram na svoj dio posla – kazao je Ajdin.

Osim posla i fakulteta, nađe vremena i za hobi. Bavi se plivanjem, učestvovao je na mnogim regionalnim takmičenjima i osvajao medalje.

  • Prije dvije i po godine oborio sam dva državna rekorda. Nakon toga sam se okrenuo drugim stvarima i poslu koji trenutno radim – kaže Ajdin.

Prilika za mlade osobe sa invaliditetom izuzetno je bitna, ali ne želi da mu se neko smiluje isključivo zbog toga njegovog invaliditeta.

  • Treba davati priliku osobama sa invaliditetom, jer smo drugačiji kada nas se bolje upozna. Jednostavno nam treba ta prilika i ravnopravan tretman, kao što sam ja ispunio aplikaciju za posao i otišao na razgovor. Ako takva osoba zadovoljava uslove, bit će primljena zbog svojih kompetencija – pojašnjava Ajdin.

Ajdin ponuđene prilike iskorištava, a sebi je ispunio još jednu želju – položio je vozački ispit.

Video možete pogledati OVDJE.

Pročitajte i ovo

Izlila se rijeka Željeznica u mjestu Gotuša, saobraćaj se odvija usporeno

Stanovnici Dusine, Gojevića i okolnih mjesta se suočavaju s izazovima nakon što je rijeka Željeznica …