fbpx
Utorak , 26 Oktobra 2021
Reumal

Na današnji dan pao helikopter na Prokoškom jezeru u kojem je bilo 12 poginulih

Helikopterska nesreća na Prokoškom jezeru

Pet uposlenika OHR-a, šest uposlenika UN misije i politički i pravni savjetnik međunarodnog medijatora, Christiana Schwarz-Schillinga u BiH su 17. septembra 1997. godine poginuli kada se helikopter u kojem su putovali srušio usljed guste magle u blizini Fojnice.

Leah Melnick Charles Morpeth Thomas Reinhardt Jurgen Schauf Gerd Wagner

Planirali su prisustvovati sastancima sa domaćim vlastima u srednjoj i sjevernoj Bosni. Ove osobe su bile uključene u naporan proces uspostavljanja mira u demokratskom društvu Bosne i Hercegovine. Bili su profesionalci koji su radili na teškim i sveobuhvatnim zadaćama, često se nalazeći u zahtjevnim okolnostima. Odigrali su ključnu ulogu u provedbi mira, u područjima kao što su povratak izbjeglica, reforma policije, te razvoj i zaštita ljudskih prava. Njihov rad je donio istinske promjene Bosni i Hercegovini i direktno utjecao na dobrobit građana ove zemlje.

Dali su najveću žrtvu u cilju mira.

Dvanaest osoba koje su poginule u nesreći su: Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf i Gerd Wagner iz OHR-a, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler iz UNMIBH, te Peter Backes, politički i pravni savjetnik međunarodnog medijatora.

Čuvaćemo sjećanje na njih.

 

Pročitajte i ovo

Donji Vakuf: Radnik komunalnog izabran za direktora, smanjio sebi platu i spasio firmu od propadanja

Komunalno preduzeće “Gradina” Donji Vakuf prije nekoliko mjeseci bilo je pred zatvaranjem, a izborom novog …