fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

Potvrđena optužnica protiv novinara Fatmira Alispahića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon provedene istrage, podiglo je optužnicu protiv državljanina naše zemlje incijala A. F. (55). Naime, riječ je o Fatmiru Alispahiću.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, optuženi se tereti da je u više navrata putem web stranice antimigrant.ba, kontinuirano javno objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda.

Sve to u namjeri da izazove i raspiri nacionalnu i vjersku mržnju prema migrantskoj populaciji i narodima koji žive u Bosni i Hercegovini.

“Optuženi je izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih osoba koje su imale mogućnost pročitati sadržaj navedenih poruka objavljenih na navedenom portalu, što je prouzročilo i reakciju Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Kako su potvrdili optuženi A. F. se tereti da je javno izazivao ili raspirivao nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i svim drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, čime je počinio produženo kazneno djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

“Tužiteljstvo BiH navode optužbe dokazivat će pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala”, dodali su iz Tužilaštva BiH, naglađavajući da je Sud BiH potvrdio optužnicu.

Podsjetimo, u proljeće 2019, Alispahić je bio jedan od osnivača portala Antimigrant.ba, a kasnije i jedan od glavnih autora tekstova na ovoj platformi čija je misija širenje mržnje prema migrantima u BiH.

Na ovom se portalu čak otvoreno i direktno pozivalo na nasilje prema migrantima, koje se predstavlja kao nacionalna obaveza Bošnjaka.

Pročitajte i ovo

Upaljen narandžasti meteoalarm u BiH: Vjetar će na momente biti i olujan

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje …