fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Vakcinisanje: Posljednji smo u regiji a četvrti val je uveliko uzeo zamah

Korona brojke rastu. Bolnički kapaciteti ponovo se pune, raste broj hospitaliziranih na respiratorima.

Oružje koje smo mogli iskoristiti u borbi protiv koronavirusa, mnogi nisu. Nadležni apeluju na vakcinaciju.

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu svakim danom je lošija. U posljednja 24 sata u ovom kantonu 166 novozaraženih. Na bolničkom liječenju su 102 pacijenta. IZ SKB Mostar kažu da je prosječna dob hospitalizovanih 64, a ranije je bila 78 godina.

  • Trenutno stanje u našoj bolnici je alarmantno. Ono što vidimo na terenu je definitivno da u zadnje tri sedmice imamo četverostruki porast hospitalizovanih bolesnika sa srednje teškom i teškom formom bolesti i pet puta veći porast hospitalizovanih kritično oboljelih – pojasnila je Svjetlana Grgić, voditeljica COVID bolnice SKB Mostar.

Zabrinjavajuće i u Kantonu Sarajevo

U Kantonu Sarajevo trenutno je na bolničkom liječenju 151 pacijent, od kojih je 107 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji.

  • Zabrinjavajući je jedan novi parametar, a to je broj smrtnih ishoda, dakle u 24 sata imali smo 5 preminulih naših sugrađana, što je jedan od indikatora koji se sad pomnije prati i ne samo da smo izgubili pet naših sugrađana još je naših 15 sugrađana na potpomognutoj mehaničkoj ventilaciji, dakle oni ne mogu sami disati – naglasila je Aida Pitić, epidemiologinja.

Nadležni apeluju na poštivanje epidemioloških mjera ali i vakcinaciju. Do sada je u KS vakcinisano 27,4 posto stanovništva.

  • Jedini način zaustavljanja epidemije i spašavanja vlastitog i zdravlja najbližih je vakcinisanje. Također ću iskoristiti priliku da kažem da je svaka vakcina dobra, da je svaka koja je raspoloživa i nađe se u tom momentu dobra, da ne bi dolazili u ovu situaciju primjetnog povećanja broja naših sugrađana u bolničkim kapacitetima – dodala je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Apel nadležnih na vakcinaciju

U Republici Srpskoj 556 pacijenata je na bolničkom liječenju, što je 47 osoba više u odnosu na jučer. Nа rеspirаtоru је 49 оsоbа. Jučer je na Covid odjeljenju bolnice u Bijeljini rođena djevojčica. Stanje majke je stabilno, a i djevojčica je dobro.

  • Sve nam češće se javljaju trudnice sa raznom simptomatologijom covid infekcije, od blage do srednje teških i sve su češće evo sad imamo dvije pacijentkinje porođene, obje vaginalnim putem evo danas je jedna došla i prije u par dana bude jedna. Međutim samo u jednom danu po dvije, tri, četiri pacijentkinje nam se javljaju. Znači da je češća sada pojava trudnica sa covid infekcijom – navela je Vesna Perković Maksimović iz Opšte bolnice “Sveti vračevi”.

Povećan broj oboljelih je i u Brčko distriktu.

Prema podacima Kriznog štaba zdravstva distrikta dnevno oboli 10 osoba. Nadležni apeluju na vakcinaciju, a tek je nešto preko 12 posto vakcinisanih u BiH. Posljednji smo u regiji. a četvrti val je uveliko uzeo zamah.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …