fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Hrabre sestre Naida i Emina u isto vrijeme oboljele i izlječile se od karcinoma: Najbitnije je sačuvati mentalno zdravlje

Naida, Sarajka s adresom u Švedskoj, majka dvojice sinova, u životnu borbu krenula je u septembru prošle godine, kada je otkrila da boluje od karcinoma dojke, a nepunih mjesec nakon saznanja otkriva da i njena sestra dobija istu dijagnozu.

Poseban šok je bio jer one u porodici nisu imale nikoga tko je bolovao od sličnog ili istog oboljenja.

Scenarij dostojan jedne telenovele, no ove sestre nisu dale da ih bilo šta pokoleba.

Svojom snagom, voljom i hrabrošću mnogim ženama su poticaj da kroz život uvijek treba ići s osmijehom i uzdignute glave. Ističu da nikada ne smiju i ne žele zaboraviti kroz što su prošle te da im je to motivacija da će uvijek sve na kraju biti dobro.

Bila sam na ljetovanju kada sam primijetila čudnu stvar, koja se, naravno, tada nije činila kao nešto strašno. Kada sam se vratila s putovanja u Sarajevo, odmah sam zakazala pregled, da budem sigurna da je sve u redu. Doktorica je bila poprilično neutralna te bez konkretnih informacija, zatim sam odlučila potražiti više mišljenja iz drugih klinika. Jedno od mišljenja koje sam dobila je da se ništa čudno ne događa i kada sam čula tu informaciju, kamen sa srca mi je pao. Međutim, nakon još mišljenja, zabrinula sam se te sam tada pomišljala da, pošto živim u Švedskoj, kod kuće uradim pregled. Švedski doktori su rekli da, zbog mojih godina, ne spadam u grupu rizičnih pacijenata. Ali, nakon daljnjih istraživanja doktori su mi rekli da sumnjaju na postojanje raka – prisjetila se Naida na početku razgovora.

Nakon detaljnih analiza i afirmativnog odgovora liječnika da mora ići na operaciju, Naida je bila jako uplašena.

Operacija je dobro prošla, mentalno je, naravno, bilo teško s pitanjima u glavi, a situacija s pandemijom Corona virusa je sve to otežala, ali s obzirom na to da je oporavak dobro prošao potpuno sam zadovoljna – uz osmijeh je dodala Naida koja je završila s ciklusom kemoterapija.

Emina je nakon saznanja sestrine dijagnoze počela raditi samopreglede. Kada je i njoj nedugo zatim potvrđena ista dijagnoza, u svoju borbu je poput prave prkosne Sarajke krenula hrabro i odlučno. Prošla je šesnaest kemoterapija, a nedavno je imala i operaciju od koje se uspješno oporavila.

Kako sam istraživala, saznala sam da je moj oblik operacije bio malo teži od Naidinog, ali s obzirom na to da se ona nije žalila, ne smijem ni ja (smijeh). Za razliku od Naide ja sam nakon zahvata provela 13 dana u bolnici, ali oporavak mi nije toliko teško pao. Za nekoliko mjeseci me čeka zadnja, kako je volim nazvati, „estetska“ operacija. Na kraju, važno je da je rak završen – istakla je ova dvadesetšestogodišnjakinja.

Kako sestre ističu, najveći problem bila je udaljenost između njih dvije. No, iako su ih kilometri dijelili, bile su jedna drugoj podrška i uspjele se izboriti sa ovim oboljenjem.

Jedan od najvrjednih savjeta koji su dobile jeste da je najvažnije u cijelom procesu sačuvati svoje mentalno zdravlje i sve promatrati s vedrije strane.

Kroz brojne terapije upoznala sam mnogo žena koje su prolazile istu situaciju i od kojih su mi neke pomogle u smislu kako se hraniti i odnositi prema tome, ali, naravno, bilo je i mnogo loših stvari koje sam čula – iskreno će Emina, koja je od Naide naučila kako postupiti u određenim trenucima. Kako se postaviti ako bolujem od takve bolesti ili ako neka osoba iz užeg kruga ima rak. Jedini odgovor koji dajem je da treba biti pozitivan ma kroz šta prolazili – objašnjava Naida.

Život nas vječito, kroz brojne situacije, uči mnogim lekcijama pa tako su Naida i Emina svoju borbu poželjele podijeliti javno te svojim primjerom pokazati da je vedar duh ključan za uspjeh u svemu. Na pitanje koliko im se život promijenio nakon dijagnoze sestre su kazale:

Lekcija koju sam izvukla iz ove situacije je: ne gledati daleko u budućnost, te ići korak po korak. Naučiti se posvetiti sebi, svojim prioritetima kao zdravom načinu života i prebroditi razne strahove. Jedna mala poruka za sve koji su prošli kroz ovakvu situaciju je da ovo može služiti kao podsjetnik te da se ne treba vraćati starom načinu života koji je doveo ovu situaciju u stvarnost – iskreno će Naida, a saslušali smo i koju lekciju je Emina naučila: „Kroz sve što se prolazi morate imati jednu dozu obzirnosti te živjeti u sadašnjosti. Također, vrlina koja mi je pomogla da kroz sve ovo prođem je strpljivost bez koje ne možete preći niti jednu brigu“.

Neizmjerno su zahvalne za podršku i razumijevanju muževa koji su, kako nam pričaju, zaista bili u najtežoj poziciji, piše Azra.

Sestre savjetuju da žene odmah idu na preglede kada god osjete čudne promjene na svom tijelu. Ukazuju da ih ne smije biti strah postaviti bilo kakvo pitanje o svom tijelu.

Pročitajte i ovo

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću. U svojoj izjavi, …