fbpx
Utorak , 28 Septembra 2021
Reumal

Pacijenti u Travniku: “Pokajali smo se što se nismo vakcinisali”

Epidemiološka situacija u Srenjobosanskom kantonu pogoršava se u posljednjih desetak dana.

Vakcinacija stanovništva ne ide najboljim tempom, a u Bolnici za plućne bolesti u Travniku kažu kako od 20 hospitalizovanih pacijenata zaraženih COVID-19 niko nije imunizovan.

“Mi u bolnici imamo 20-ak pozitivnih pacijenata prosječno. Mogu reći praktično to su svi oni koji nisu vakcinisani. Bilo je nekoliko vakcinacija pacijenata u posljednjih mjesec dana, ali oni su zaista imali blaže kliničke slike i puno brže su završili liječenje”, rekao je direktor Bolnice za plućne bolesti Travnik dr. Emir Abdulović.

Pacijenti s kojima je razgovarao Fenin novinar kazali su kako su pogriješili što su nasjeli na priče kako nema koronavirusa te da se kaju što se nisu na vrijeme vakcinisali.

Vakcine su, pak, kaže kantonalni ministar zdravstva Anto Matić, građanima dostupne.

“Mi smo od početka pandemije dobili blizu 70.000 vakcina, u jednoj dozi imamo vakcinisanih 45.000 osoba. Nešto više od 22.000 osoba vakcinisano je s obje doze. Vakcina ima, prema informacijama Federalnog zavoda za javno zdravstvo, trenutno ima neraspoređenih 860.000 vakcina. Imamo i AstraZenecu kojoj brzo ističe rok”, kazao je ministar Matić.

 

Pročitajte i ovo

Pomozimo Tariku Juhiću da dobije borbu za život: Za operaciju tumora treba 50.000 KM

Mladom Tariku Juhiću je prije tri godine dijagnosticiran tumor mozga te od tada prolazi kroz …