fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Na Bolji svijet preselio Edin Pandur, muzički velikan

Edin Pandur, poznati interpretator sevdalinki, preminuo je jučer u 79. godini života.

Od ovog muzičara na društvenim mrežama opraštaju se mnoge kolege i prijatelji.

“Privilegija je bila poznavati ga”, “Bio je velikan zabavne, starogradske pjesme i sevdalinke”, “Njegove antologijske izvedbe ostaju da svjedoče. Gospodaru, budi mu milostiv…” – samo su neki od poruka.

Bit će sahranjen na Gradskom groblju Bare, sutra, 30. augusta, u 12:15 sati.

Iza ovog muzičara ostali su sinovi i unučad.

Edin Pandur rođen je u Mostaru 1942. godine. Osnovno obrazovanje završio u „Luci“ na čijem mjestu je sadašnji Pavaroti centar. Pjevao u KUD-u Abrašević pa je često starijim višeglasnim grupama pjevao terce. Slušao dajidžine recitacije, brata koji je svirao trubu i hornu. On poželio svirati trombon i timpane. Upravo te instrumente usavršavao u muzičkoj školi. Kao učenik 60. godine je zasnovao radni odnos u zabavnom orkestru a ‘61. u mostarskom simfonijskom orkestru. Učestvovao je na amaterskom takmičenju 1964. i osvojio prvu nagradu za „Mladost Mostara“. Na odsjek duhačkih instrumenata sarajevske Akademije upisao se 1965. godine. Potom odlazi na audiciju radio Sarajeva za solistu zabavne muzike gdje od 150 kandidata jedini on bude primljen. Tako je odlučio žiri Esad Arnautalić, Kornelije Kovač, Nikša Dabović…

Pjevao je u hotel Evropi, Bristolu, Centralu, Hamam baru gdje se okupljala sarajevska raja uz pomoć Spase Beraka.

Na „Šlageru sezone“ 1968. briljirao je sa pjesmom „Pozajmica“. Te godine radi i u pozorištu i u plesnom simfonijskom orkestru.

Stalni član sarajevske Opere sa rijetkim instrumentom trombonom koji je važan za džez muziku. Posjećivao kamerne muzičke koncerte, volio i voli sve muzičke žanrove, svaki svira, pjeva svojim osobenim stilom.

Nizao je uspjehe sa autorskim i izvođačkim radom.

Bio je muzički urednik, dirigent, kompozitor, aranžer, tekstopisac, pjevač, instrumentalista od koga su mnogi naučili mnogo.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …