fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Drastičan pad proizvodnje uglja u Rudniku “Kreka” Tuzla, oko 100 radnika na čekanju!

Zbog drastičnog pada proizvodnje uglja u Rudniku Kreka Tuzla menadžement je odlučio da kroz restruktuiranje rudnika na čekanje pošalje oko stotinu zaposlenika.

RU Kreka u prvih sedam mjeseci isporučio je 740 hiljada tona ili 270 hiljada tona manje uglja od plana, odnosno 71 posto planskog iznosa. U finansijskom smislu izostao je planirani prihod od skoro 12 miliona maraka. Ovakvo stanje dodatno je produbilo finansijsku dubiozu i povećalo gubitak rudnika.

Predstavnici Sindikata rudnika traže smjenu v.d. direktora Huseina Trumića koji je imenovan prije dva mjeseca.

“Stavljanje van snage odluke o prekidu rada. Čekamo odluku suda, mi smo legalisti i mi je poštujemo u zavisnosti od te odluke, mi ćemo dalje nastaviti svoje aktivnosti”, izjavio je Zuhdija Tokić predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

O dešavanjima u ovome preduzeću aktuelni vršilac dužnosti direktora nije često govorio u javnosti.

“Nisam mogao zamisliti da je RU Kreka u ovako teškoj situaciji. Mogu dati obećanje u ovome trenutku da će ovaj rudnik biti jedan od najboljih. Sindikat rudnika nek radi svoj posao, ja radim svoj. Kada je riječ o mom poslu i mojoj prošlosti ja mislim da sam dosta pokazao u ovoj oblasti i nadam se da ću i ovdje ostaviti pozitivan rezultat”, izjavio je Trumić za Fenu.

Iz Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine pozivaju sindikat na socijalni dijalog.

“Ne postoji obaveza koju je preuzela Vlada Federacije BiH, uprava rudnika Kreka i Elektroprivreda BiH koju mi nismo ispunili. Sve te priče, poluistine i neistine koje sindikat nažalost širi u javnosti samo pokazuju njihovu namjeru da se izvuku iz ispunjavanja svojih obaveza. Niti jednu obavezu koju su preuzeli nisu ispunili”, izjavio je Admir Andelija, generalni direktor EPBiH.

Ubrzano restruktuiranje rudnika jedini je način da se izađe iz gubitaka koje ovaj rudnik trenutno proizvodi. U 2020. godini ostvarena je najniža proizvodnja uglja u odnosu na plan kojim je definisana količina 2,48 miliona tona. Za period I-VI, od planiranih 914 hiljada tona, ostvarena proizvodnja bila je 77 %. U periodu od ulaska u Koncern EPBiH, Rudnik Kreka je u kontinuitetu poslovao negativno. Gubitak je povećan za 171 milion KM. Samo u 2020. godini, ostvareno je negativno poslovanja u iznosu 30,66 miliona KM. Na dan 30.06. 2021.godine, ukupan gubitak iznosi 360,28 miliona KM.

“Alternativa neispunjavanja i nerealizacije ovoga programa, odustajanje od strane sindikata je samo stečaj. Mi nećemo da idemo u stečaj. Mi hoćemo da spasimo rudnike, svih sedam”, izjavio je Andelija.

Ponovo je pokrenuta eksploatacija u Rudniku uglja Kreka u organizacionoj jedinici Dubrave. Eksploatacija uglja na ovom površinskom kopu privremeno je prekinuta 16. jula ove godine.

Iz Elektroprivrede BiH kažu da se planovi poslovanja moraju ispunjavati da će se na osnovu toga isplaćivati plate.

“Rudnik Kreka je u mjesecu julu od 156 hiljada tona planirane proizvodnje, proizvela 78 hiljada tona uglja i ostvarila prihod od 3,4 miliona KM. Samo za isplatu neto plata i prevoza za juli mjesec od 2100 uposlenih je bilo potrebno 4,4 miliona KM. Nažalost, uposlenici rudnika Kreka u julu nisu uspjeli zaraditi ni za neto platu – izjavio je Andelija.

Oko stotinu zaposlenika rudnika koje je uprava poslala na čekanje, imaće 60% naknade od svoje plate.

Također na osnovu krivičnih prijava su u Tužilaštvu formirana dva predmeta koja su u fazi provjera prijavljenih radnji. U provjere i istražne radnje su uključeni istražitelji MUP-a TK.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …