fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Fojničanka Mahira Varka-Ekmekčić proučila i položila cijeli Kur’an pred Komisijom za hifz, Rijaseta IZ u BiH!

“Danas, 20.08.2021 godine, Mahira Varka-Ekmekčić (25) poručila je i položila cijeli Kur’an pred Komisijom za hifz, Rijaseta IZ u BiH!

Hfz. Mahira, kći Bademe i rhm. Đeme Varka, rođena je u Fojnici. Svršenica je Filozofskog fakulteta, Odsjek za orijentalnu filologiju, udata i majka dvoje djece, dvije prelijepe djevojčice, Aiša i Halima, a uskoro će njihov dom krasiti još jedan član porodice.

U Udruženje Bejan dolazi 2016-te godine i znala je samo nekoliko zadnjih sura Kur’ana.
Nakon godinu dana kod muhafize hfz. Amine Kovač uspijeva naučiti 5 džuzeva, i dalje nastaviti sa hifzom kod hfz. Nermine Ćuprija. Nakon prelaska 15 džuzeva Kur’ana, želja joj je bila privesti hifz uz mentorstvo hfz. Amine s kojom je i započela. Mahirin uspon u hifzu je bio veoma zapažen jer bi na ispite svakih novih 5 džuzeva doista izlazila sa visokim stepenom utvrđenosti. U junu 2020-te godine, izlazi na 20 džuzeva i za šest mjeseci završava preostalih 10 džuzeva.
Neupitna podrška u ovom procesu bio je njen suprug Amer Ekmekčić, kao i muhafiza hfz. Amina.

Nakon toga pristupa procesu utvrđivanja cijelog Kur'ana i za kratko vrijeme postiže spremnost za finalnu pripremu za ispit pred internom komisijom Udruženja Bejan, koju je prešla uz mentorstvo hfz. Nermine Ćuprija učeći po 3,4 i 5 džuzeva dnevno. Jedna od težih prepreka joj je bila potreba da se razdvoji od djece na 20 dana šaljući ih kod muževih roditelja, kako bi se posvetila cjelodnevnom utvrđivanju i stigla do ovog stepena utvrđenosti.
Ispit pred komisijom Bejana je položila za 9 dana, završno sa 03.08.2021 godine, te se u toku tog ispita prijavljuje i za ispit pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH.

Ispit pred uvaženom Komisijom Mahiri je jedno novo a posebno i predivno iskustvo uz poštovanje i uvažavanje od uvaženih hafiza.
Komisijom je predsjedavao kurra hafiz dr. Dževad-ef. Šošić, dok su članovi bili hafiz dr. Muhamed ef. Čajlaković i hafiz dr. Abdul-Aziz ef. Drkić.
Njihovo oduševljenje spojem brzine učenja i čuvanja tedžvida pri samom ispitu cijelog Kur’ana ih je nagnalo da hfz. Mahiru svrstaju među najbolje hafize koje su imali čast preslušati.

Naše je zadovoljstvo biti na usluzi Islamskoj Zajednici u BiH pri promociji hifza naročito ženske populacije muslimanki različitog uzrasta.

Molimo Allaha da primi zalog muhafiza za trud oko pripreme hfz. Mahire i njen ulog da sve ovo privede kraju i ozvaniči svoju titulu na koju je ponosna njena porodica, muhafize, Bejan i naša Islamska Zajednica u BiH.”

Udruženje za odgoj i edukaciju Bejjan

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …