fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Zaposlenik Uprave za indirektno oporezivanje je podmetnuo požar u Širokom Brijegu?

Piroman koji je uhapšen zbog podmetanja požara u subotu, 14. augusta, u mjestu Gornji Mamići, na lokalitetu Pripolje, u neposrednoj blizini poduzeća Natura Pharm d.o.o. Široki Brijeg identificiran je kao 45-godišnji J. K. sa šireg područja Širokog Brijega.

Radnici Vatrogasnog društva Široki Brijeg oko 14 sati stavili su požar pod nadzor, a policija je operativnim radom došla do saznanja da je požar podmetnut.

Nad J. K. Je, kako je saopćeno, izvršena kriminalistička obrada zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti.

Kako neslužbeno saznaje portal Hercegovina.inforiječ je o uposleniku Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH)!

Da stvar bude opasnija, požar je podmetnut u trenutku kada se cijela Hercegovina borila sa vatrenom stihijom.

Policija na predmetu radi, a sa svime je upoznato i Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

“Županijsko tužiteljstvo ZHŽ je 14.8.2021. godine obaviješteno da je osoba J.K. zapalila travu i nisko raslinje u blizini objekata u mjestu Kočerin. Policijskim službenicima PU Široki Brijeg je naloženo da obave očevidne radnje, fotodukomentiraju mjesto događaja, saslušaju svjedoke i u svojstvu osumnjičenika zbog kaznenog djela izazivanje opće opasnosti ispitaju J.K. Tužiteljstvo apelira na sve građane da budu oprezni prilikom paljenja korova na otvorenom. Za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Navedno djelo se može počiniti i iz nehaja, za što je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine”, kazao je za Hercegovina.info tužilac Tužiteljstva ZHK Josip Aničić.

Komesar MUP-a ZHK Milan Galić izjavio je da je gore spomenuti J.K. pušten na slobodu.

“Sada sve ide redovnim putem, prikupljanje ostalih dokaza i podnošenje izvješća o kaznenom djelu nadležnom Tužiteljstvu. Spomenuti je slobode lišen u subotu zbog počinjenog kaznenog djela izazivanje opće opasnosti. Provedena je kriminalistička obrada i obaviješten nadležni tužitelj”, kazao je Galić.

Tragom ovih informacija portal Radiosarajevo.ba je zatražio od Uprave za indirektno oporezivanje BiH da potvrde ili demantiraju da je uposlenik najveće institucije na državnom nivou podmetao požare.

Također, zatražili smo odgovor na pitanje da li će, neovisno od postupka pred policijsko-pravosudnim organima, protiv navedene osobe biti pokrenut disciplinski postupa.

Iz UIO BiH su nam potvrdili da su od Tužilaštva ZHK zatražili potvrdu informacije da je njihov uposlenik osumnjičen za podmetanje požara, te će se o cijelom slučaju naknadno oglasiti.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …