fbpx
Ponedjeljak , 4 Marta 2024

Pola kredita koji je ostao iza stradalog rudara Adisa Zaimovića isplatili rudari, a pola banka otpisala

Nesreće s povrijeđenima u rudnicima nisu rijetke, a makar jednom godišnje desi se i neka s tragičnim ishodom. Početkom godine u rudniku Breza u jednoj takvoj smrtno je stradao Adis Zaimović, 47-godišnji rudar iza kojeg su ostali supruga Aldijana i dvoje maloljetne djece Anel i Anela.

Porodica stradalog Adisa ostala je bez glavnog oslonca, ali i bez jedinog izvora prihoda koji su imali. Aldijana je domaćica bez ikakvih primanja, zbog lošeg zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da radi, a ostala je s brigom o tome kako će vratiti kredit koji je njen muž podigao u Addiko banci kako bi opremili kuću u kojoj žive. U trenutku pogibije dug je iznosio 70.000 KM.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

“Nisam htjela gasiti ni njegov broj mobitela, upravo zbog tog kredita koji smo podigli. Čekala sam stalno poziv iz banke, ali on nije dolazio. Onda sam saznala da su Adisove kolege pokrenule akciju u rudniku i da sakupljaju novac da nam pomognu”, priča nam Aldijana.

Sindikat rudara Rudnika u Brezi organizovao se te u dogovoru s menadžmentom krenuo u dobrovoljno prikupljanje novčane pomoći s ciljem da isplate makar dio kredita.

Ekipa Addiko banke posjetila porodicu stradalog rudara (Foto: D. S./Klix.ba)
Ekipa Addiko banke posjetila porodicu stradalog rudara (Foto: D. S./Klix.ba)

“Aiša Salkić, pomoćnica direktora za ekonomske poslove, stupila je u kontakt s Addiko bankom i rekla im da smo mi spremni sakupiti dio novca za isplatu kredita te zamolila, ako mogu, da drugu polovicu makar djelimično otpišu. Sindikat je sakupio prvo 17.500, pa onda još 5.000 KM, a menadžment je dodao još i banci smo uplatili skoro 35.000 KM, što je pola od iznosa dugovanja”, kazao je Amir Kadrić, jedan od rudara iz Breze.

U pismu koje su poslali banci, menadžment je zamolio da se oprosti dio duga te da se omogući supruzi Aldijani da vraća ostatak, s tim da rata bude ‘u razumnoj visini koju bi mogla podnijeti nakon regulisanja penzije’.

“Ovaj prijedlog smo vam predočili, mada je za njih vraćanje rate kredita, školovanje djece, plaćanje liječenja i hranjenje porodice od penzije rudara, koja nije velika, veoma teško i za njih bi predstavljalo samo jednu veliku agoniju. Činjenica je da se radi o preteškoj situaciji te vas molimo da pomognete porodici rahmetli Adisa, koji je to zaslužio svojim radom i poslom kojim se bavio, a obavljao je poslove 450 metara ispod površine zemlje”, stoji u pismu koje je menadžment poslao Addiko banci.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Odgovor banke bio je iznenađenje i za suprugu i za rudare i menadžment rudnika, a glasio je da će banka oprostiti cijeli iznos koji je ostao, dakle 35.000 KM.

“Addiko bank Sarajevo kontinuirano vodi računa o lokalnim zajednicama u kojima djeluje, ali i o pojedinačnim klijentima koji žive i rade u tim zajednicama. Ovaj tragični slučaj u Brezi je ustvari praktičan dokaz te naše aktivnosti, našeg djelovanja. Nakon što smo dobili zahtjev od kolega tragično stradalog Adisa Zaimovića s molbom da reprogramiramo ostatak duga, a da oni plate pola kredita koji je Adis imao, odlučili smo otpisati ostatak duga, drugu polovinu, kako bismo na taj način olakšali porodici, omogućili im da uprskos svim okolnostima nastave koliko-toliko normalno živjeti. Nadamo se da će ovaj naš primjer poslužiti drugim kompanijama, drugim bankama da djeluju odgovorno u zajednicama u kojima ustvari rade”, kazao je Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija Addiko banke.

Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija Addiko banke (Foto: D. S./Klix.ba)
Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija Addiko banke (Foto: D. S./Klix.ba)

Aldijana i njena djeca sada imaju penziju od 470 KM, koja im je dovoljna tek za neke osnovne troškove, uvijek imaju i pomoć rudara, ali gubitak koji su doživjeli ne može ništa nadoknaditi.

Anel i Anela (Foto: D. S./Klix.ba)
Anel i Anela (Foto: D. S./Klix.ba)

“Kada ode stub kuće, sruši vam se svijet. Opet, hvala svim ljudima koji su nam pomogli, svim rudarima i upravi rudnika, ali i banci koja nam je oprostila pola kredita. Noćima nisam mogla spavati, ogroman je to teret bio, a oni su ga skinuli s mojih leđa i nemam riječi kojima bih opisala svoju zahvalnost”, kazala je Aldijana, pred kojom je još borba da odškoluje i izvede na pravi put dvoje djece, sama i s minimalnim primanjima.

Pročitajte i ovo

Preminula je Anđelka Taraba, r. Beblek iz Fojnice

Preminula je Anđelka Taraba, r. Beblek iz Fojnice u 73. godini života. Misa zadušnica bit …