fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Veliki broj kladionica udaljen manje od 100 metara od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola

Udruženje poslodavaca FBiH zatražilo je od Ministarstva finansija u Vladi FBiH da se izmijeni Zakon o igrama na sreću kako bi se smanjila korupcija kojoj su podložni državni službenici i funkcioneri.

Iako je Zakon o igrama na sreću propisao da se kladionice ne smiju nalaziti na udaljenosti manjoj od 100 metara od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola, praksa je pokazala da se veliki broj kladionica u FBiH nalazi u krugu manjem od 100 metara od ovih objekata.

Istovremeno, Zakon nije predvidio nikakvu kontrolu takvog stanja. U Udruženju poslodavaca naglašavaju da se ne zalažu za zatvaranje kladionica, već za preciziranje zakonskih odredbi kojima će se smanjiti korupcija.

Smatraju da se to može postići uvođenjem kontrole od strane inspekcije, te da Ministarstvo prije produženja odobrenja za priređivanje igara na sreću, obavezno službenim putem zatraži dokaz da kladionica ispunjava prostorni uslov, odnosno da je udaljena 100 metara od vjerskih, odnosno školskih objekata.

Bez obzira na to da li se radi o prostorima zatečenim u momentu donošenja ovog zakona, ili su naknadno izgrađeni, u Udruženju poslodavaca su uočili korupciju kod nadležnih opštinskih službi prilikom izdavanja dokaza da se uplatno mjesto nalazi na zakonom propisanoj udaljenosti – kažu iz Udruženja poslodavaca.

Za produženje odobrenja za priređivanje igara na sreću klađenja potrebna je samo ovjerena izjava o ispunjavanju prostornih i tehničkih uslova.

Mi smo predložili i da se propiše obaveza Ministarstva da prije produženja odobrenja za priređivanje igara na sreću klađenja zatraži službenim putem od nadležne opštinske službe dokument kojim se dokazuje da priređivač ispunjava prostorne uslove u pogledu udaljenosti od 100 metara od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola – navode iz UPFBiH.

Pravnica Udruženja poslodavaca Jasmina Kurspahić kaže da je, pored pomenutog Zakona, obrađen i niz drugih zakona, a sve u svrhu smanjenja korupcije.

Održana je tematska sjednica Ekonomsko socijalnog vijeća FBiH o poslovanju bez korupcije na kojoj su podržani prijedlozi Udruženja poslodavaca, uz napomenu da je korupcija sa kojom se susreću privrednici u poslovanju hronični problem cjelokupnog društva – navodi Kurspahić.

U Lutriji BiH, koja je jedan od priređivača igara na sreću i klađenja, kažu da su cjelokupno poslovanje uskladili sa važećim zakonima.

Lutrija BiH vlasnik je međunarodnog certifikata Društveno odgovornog priređivanja igara na sreću Evropskih lutrija od 2017. godine. Svojim aktivnostima na promociji odgovornog igranja Lutrija BiH je postala ravnopravna članica Evropskih lutrija koje svoje društveno korisne aktivnosti usklađuju prema normama poznatih svjetskih standarda – navode u Lutriji BiH.

Takođe, iz Lutrije BiH dodaju da su opredijeljeni za razvoj mehanizama koji će na pravi način odgovoriti svim izazovima današnjice koji se odnose na lutrijske igre. U Ministarstvu finansija FBiH do objave ovog teksta nisu odgovorili na pitanja u vezi sa izmjenom Zakona o igrama na sreću koje je zatražilo Udruženje poslodavaca, a kao razlog naveli su godišnji odmor.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …