fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Profesorica Izetbegović: Narodu sam sve milija i draža!

Vjerovatno ne postoji ličnost u javnom životu Bosne i Hercegovine koja je izloženija svakovrsnim napadima od prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a. No čini se da je njen duh nesalomljiv, ako bismo sudili prema intervjuu koji je dala sedmičnom listu Stav. Vesela, optimistična i puna energije, dočekala nas je u svom kabinetu.

Jedino u trenutku kada je govorila o mogućem novom epidemiološkom valu virusa korona pokazivala je zabrinutost. Naravno, insistirali smo na odgovoru u vezi s dokumentacijom vezanom za njeno studiranje u Zagrebu s obzirom na to da se to pitanje i dalje problematizira u javnosti. Odgovor je opetovano bio kratak i jasan, a smiješak nije skidala s lica. Osim što je komentirala stanje u zdravstvu i na KCUS-u, ali i odnos između dvije bolnice u Sarajevu, prof. dr. Sebija Izetbegović odgovara i na pitanja koja je njena uloga u SDA, je li siva eminencija, koja su njena predviđanja za naredni period…

Dočekuje li KCUS spremno četvrti val virusa korona? Kako možemo čitati po svjetskim medijima, nije delta soj jedini problem, spominju se novi sojevi iz raznih dijelova svijeta. Vakcine stižu, ali hoće li se uspjeti vakcinisati dovoljan broj ljudi?

IZETBEGOVIĆ: Da, KCUS je spreman i za četvrti val Covid-19, ako nas zadesi. Novi sojevi i stalne mutacije virusa dovode nas u nove opasnosti, ali ćemo se boriti. I kad je prvi soj stigao, nismo znali skoro ništa. Sad znamo više. Pribojavamo se četvrtog vala jer smo svi umorni. Skoro punu godinu dana smo samo mi prihvatali i liječili najteže bolesnike, a radili i posao za koji smo registrirani. Svi oboljeli od malignih bolesti su operirani i dobivali su redovno uslugu hemo i radioterapije. Hemodijalizni pacijenti također. Svima s infarktom ili prijetećim stanjem kateterizacija i još nebrojeno mnogo drugih usluga je pruženo.

Mislim da se ovim tempom uopće neće završiti vakcinacija dovoljnog broja ljudi. Mora se organizirati vakcinacija u Domovima zdravlja, a ne samo u “Zetri”. To je svakako primarni nivo usluge, ne pripada domenu rada KCUS, mada smo ustupali po 40 medicinskih sestara za taj proces. Sada to više ne možemo jer radimo redovni posao, sustižemo zaostatke, puno je bolovanja i onih koji koriste godišnji odmor.

Imate li dovoljno stručnog anesteziološkog kadra s obzirom na odlazak 13 anesteziologa?

IZETBEGOVIĆ: Imamo dovoljno anesteziologa za redovan rad i sustizanje zaostataka tzv. hladnog programa koji su nastali zbog pandemije, ali nama treba veći broj da bismo radili planirani program i veliki broj dijagnostičkih metoda. Poslala sam nekoliko zahtjeva prema kantonalnom ministru zdravstva pa se nadam pozitivnom odgovoru. Ministar Vranić je obećao u zadnjoj posjeti da će potpisati i za anesteziologe, ali i ostali kadar. Nećemo više moći primiti veliki broj oboljelih od Covid-19 upravo zbog odlaska 13 anesteziologa, tako da će ovaj put veći broj bolesnika ići prema Općoj bolnici.

Izgleda da je taj odlazak bio završni čin zadnjeg krupnog napada na KCUS pod Vašim vodstvom. Do koje je mjere, prema Vašim saznanjima, izazvan političkim spletkama?

IZETBEGOVIĆ: Nisam sigurna da je ovo zadnji napad na KCUS, ali jesam sigurna da je svaki politički motiviran. To je svakome jasno.

Čini se da je javnost poprilično preplavljena pričom o “bici između dvije sarajevske bolnice”, Opće i KCUS-a. Šta je pozadina, odnosno geneza događaja koji su doveli do suprotstavljanja?

IZETBEGOVIĆ: Sarajevo je grad koji ima KCUS i jednu Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Klinički centar je ustanova koja pruža najviši nivo zdravstvene usluge, tercijarni, a Opća bolnica je za sekundarni nivo, tako da nismo ni usporedivi. Različite smo ustanove. Vodila sam Opću bolnicu tri godine i stekla tamo dosta prijatelja. Sa svima sam i sada u redovnom kontaktu. Puno dobrog sam tamo uradila i ozbiljno popravila stanje. Bolnicu sam zatekla u gubitku od 1,5 miliona KM, a za tri godine, koliko sam bila direktorica, obnovili smo dosta opreme, kupili novu, primili mlade ljude na specijalizaciju i, kad sam otišla, Opća bolnica je bila pozitivna 1,7 miliona KM.

Možete li Vi pristati na tezu da “oni imaju svoju bolnicu (misli se na SDA), a mi imamo svoju bolnicu (misli se na ‘Trojku’)”, jer upravo ovakve priče kolaju od strane krugova “Trojke”? S obzirom na ono što predstavlja doktorska struka, zvuči monstruozno. Jeste li Vi ikada nekome sprečavali uslugu?

IZETBEGOVIĆ: Ne pristajem na tezu da neko ima “svoju bolnicu” osim ako je sam sebi ne kupi. Zna se ko su osnivači i finansijeri. Ali, nažalost, istina je da se politička prepucavanja i pritisci provode preko finansiranja ustanova, neusvajanja pozitivnih izvještaja i slično, ali to je prolaznog karaktera.

Šalje li Opća bolnica najteže bolesnike na KCUS? Je li to radila i tokom zadnjeg vala korone?

IZETBEGOVIĆ: Da, iz Opće bolnice šalju teške bolesnike u KCUS. Nekada šalju i one koje su mogli liječiti, a iz nekog razloga nisu. Slali su pacijente i u trećem valu. Osim COVID-19, slali su nam i komplikacije nastale u privatnom Centru za srce Mirsada Kacile na rješavanje u KCUS. O svemu vodimo urednu evidenciju.

Uostalom, Vlada KS je ukidala sredstva namijenjena KCUS-u. U tom obračunu se ne biraju sredstva, a ispaštaju najteži bolesnici. Jeste li i kako sanirali budžetske rupe?

IZETBEGOVIĆ: Vlada KS nam je oduzela dva miliona KM od materijalnih troškova, ali i 650.000 KM sa stavke PET CT. Kad su prebacili 13 anesteziologa u Opću bolnicu, sa stavke plaće su nam uzeli oko 450.000 KM. S time se borimo vrijednim radom i strpljenjem. Vjerujemo da će sve doći na svoje vrlo brzo. Svakome, čak i sasvim apolitičnim ljudima, jasno je da se radi o političkim pritiscima preko finansijskih otežavanja rada. To je izuzetno nekorektno prema bolesnicima. Takva nepravda ne može proći neprimijećeno.

Upravo iz teza “naše i njihove bolnice” proizašla je i čitava afera o “ubistvima na KCUS-u”. Željelo se izazvati i javne nemire, a Vi ste optuženi za nezamislivo teška djela. Od toga je ostalo nekoliko krivičnih prijava. O kakvim je slučajevima riječ? Mi znamo za slučajeve koji su dolazili iz drugih bolnica, odnosno slali su vam pacijente u terminalnoj fazi, raspadnutih pluća, a onda se optuživao kadar KCUS-a.

IZETBEGOVIĆ: U pandemiji smo radili nadljudskim naporima. Prvi smo koji su formirali Krizni štab i bili smo spremni. Formirali smo izolatorij, izmjestili klinike i radili strahovito mnogo da bismo mogli odgovoriti na veliki broj bolesnika. Mi smo radili skoro godinu dana sasvim sami s najtežim bolesnicima. Nikoga nismo vratili. Imali smo ukupno 6.566 izuzetno teških COVID-19 bolesnika.

U jednom danu bila su 73 prijema bolesnika. Međutim, veliki broj bolesnih dolazio je u razvijenoj krajnjoj fazi bolesti. Gubili su vrijeme liječeći se u kući. Neki su dobivali savjete telefonski, neki su preko Facebooka, neki slušali tuđe preporuke. Svakako su mnogi izgubili dragocjeno vrijeme i dolazili kad nije bilo spasa. Naravno da ljudi umiru u terminalnoj fazi bolesti. Tako je svuda u svijetu.

Važno je istaći da mi nikoga nismo otpisali niti zapostavili čak i kad smo vidjeli da je kraj. Niko nije ostavljen niti prepušten a da nije poduzeto baš sve što se moglo. Mi nismo čarobnjaci – mi smo ljekari. Nekada možemo spasiti bolesnika, većinu i jesmo, a nekada ne. Naš posao je takav. Težak i izuzetno stresan. Važno je da uvijek učinimo sve da pomognemo. Bez rezerve i bez obzira na težinu i ishod koji već vidimo.

Osim stručne pomoći, nikada prije nisam vidjela toliko empatije i ljubavi prema bolesnicima. Zbog toga što im niko nije mogao doći, mi smo se trudili da ih pazimo s osobitom nježnošću. Grlili smo ih i pokušavali pokazati koliko nam je stalo da budu dobro. Hranili i pojili. Naše osoblje je pokazalo izuzetnu stručnost, ali i ogromnu pažnju prema bolesnicima. Nismo se štedjeli.

U kojoj su fazi tužbe prema medijima koji su izazivali “opće opasnu radnju” svojim izvještavanjima, očito politički motiviranim?

IZETBEGOVIĆ: Sve ide svojim tokom.

Nije li to slično kao i s doktorima, čim izađu s KCUS-a, a pritom su suprotstavljeni Vama, odjednom, doslovno preko noći, postaju uvaženi, ugledni, najbolji, oni bez kojih se ne može… i kada neko izađe iz SDA, do jučer u medijima opisivan kao dio “mafijaške hobotnice”, kao nesposoban, bezličan i slično, odjednom postaje iskusan, nezamjenjiv, jednostavno najbolji bez kojeg se neće moći. Odnosno, SDA se raspada. Evo, sudionik ste političke scene zadnjih 30 godina, ako ne direktni, imali ste priliku “izbliza” pratiti procese, pa da Vas pitamo ono što neki stalno najavljuju: Kada će se ta SDA raspasti, jer raspada se zadnjih 30 godina i nikako da se raspadne?

IZETBEGOVIĆ: Pa jeste, skoro sasvim isto. Bude ljudima to zanimljivo, ali kratko. Kritike takve vrste se baš i ne primaju. Narod se pita: Pa zašto to što sad pričaš nisi nikad prije? Zašto nisi radio tako?

To nije dobra politika, tako se gubi svaki kredibilitet. Niko nije nezamjenjiv. Pravi borci su oni koje drži ideja i takvi uvijek ostaju u stranci da se bore za ispravne stvari koliko god to teško bilo.

Hvala Bogu, SDA se ne raspada nego raste. Bit će samo jača i bolja jer se osvježava. Državotvorna stranka. Sila je SDA.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …