fbpx
Utorak , 27 Februara 2024

Branko Stanić oštro o izjavama fojničkog gvardijana:”Fra Mirko se dodvorava bošnjačkim medijima”

Branko Stanić, ratni zapovjednik HVO –a u Fojnici reagirao je na posljednje izjave fra Mirka Majdandžića, gvardijana fojničkog franjevačkog samostana. Stanićevo reagiranje prenosimo u cijelosti. Stavovi izneseni u reagiranju gospodina Stanića nužno i stavovi portala Dnevnik.ba.

„Kao  jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u Fojnici, jedan od povratnika te osoba koja svojim radom i političkim angažiranjem godinama radi na osiguranju uvjeta kvalitetnijeg življenja u Fojnici,  u  kojima ćemo živjeti jedni s drugima, međusobno se poštujući i uvažavajući, osjećam potrebu osvrnuti se na posljednju u nizu sramotnih izjava medijima mog prijatelja fra Mirka Majdandžića, gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici.

Tako fra Mirko kaže suživot je kad netko živi uz nekoga, ali nemaš sa njim nikakve veze i da on osobno koristi  radije  termin život.  Iako je nisko i nepopularno osvrnuo bih se na njegov dio intervjua u kojem spominje Gordanu i njezinu potragu za poslom. Mene interesira, a vjerujem i mnoge druge je li on sa Gordanom koju spominje u izjavi u suživotu ili u životu. Pitam se to jer fra Mirko više živi s Gordanom u njezinoj kući u koju se uselio nego u samostanu nakon što je Gordanin suprug  otišao u Njemačku jer je sumnjao da ga supruga vara upravo sa fra Mirkom.  Pri tomu pojedini franjevci kažu kako HDZ raseljava Hrvate. Neka ti pojedinci najprije pometu ispred svojeg praga i pogledaju što rade pojedinci iz njihovih redova!

Fra Mirko se tako pohvalio kako je primio svog druga Željka Komšića, voljom Bošnjaka Hrvatima nametnutog člana Predsjedništva BiH. Ako mu je drug nek ga primi negdje drugo, a ne u Samostanu u kojemu su Komšićevi suborci ratne 1993. godine ubili gvardijana i vikara, a fra Mirko nikad nije pitao za nalogodavce. Kad je već primio svojeg druga Željka, mogao ga je upitati tko je Miralemu Čengiću, pripadniku Armije BiH iz Visokog, vojske koja je odličjem Zlatnog ljiljana okitila Komšića,  naredio da ubije fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića.

Uvredljive su fra Mirkove izjave i o izborima i pravima Hrvata da biraju svoje predstavnike. Nakon što sam konačno priznaje da njegovom drugu Komšiću nije mjesto u Predsjedništvu BiH nastavlja vrijeđati Hrvate izjavom da ako izaberu konja, nek u Predsjedništvu BiH sjedi hrvatski konj. Znači li to i da u izborima za gvardijana može biti  isti sistem biranja?

Po fra Mirku može to biti i Safetov konj budući da je izjavio  kako se Hrvati ne trebaju bojati nekoga tko se zove Safet u Fojnici.  Zahvaljujući Safetima o kojima govori, javne ustanove i poduzeća u Fojnici kao što su; Reumal, Komunalno, Dom zdravlja, Dječji vrtić,  Ljekarna – Apoteka  nemaju niti jednog ili  imaju minimalan postotak zaposlenih Hrvata. Također, gradska uprava Fojnice je gotovo očišćena od Hrvata. Ako neki od rijetkih hrvatskih zaposlenika ode u mirovinu, njegovo se mjesto popunjava Bošnjacima.  Istina, Hrvati se ne trebaju bojati takvog Safeta jer Safet se pobrinuo da ih nema.  Za razliku od fra Mirka i njegovog Safeta, ja kao predsjednik OO HDZ BiH, stranke koja ima najveću potporu Hrvata Fojnice, borim se da Hrvati dobiju radna mjesta koja im pripadaju prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Općini Fojnica kao i svim javnim poduzećima i ustanovama. Neka fra Mirko priupita Safeta kako je radilo Općinsko vijeće Fojnice dok sam bio predsjedatelj, koliko se uradilo na suživotu ili životu. Neka ga upita i koliko je uloženo u infrastrukturu. Doznat će ukoliko ga zanima da je nakon rata 95 posto sredstava uloženo u većinski bošnjačka, a samo pet posto u naselja u kojima žive Hrvati.

Fra Mirko nema nikakvog prava dijeliti nam lekcije  da smo svi mi braća ili polubraća, amidžići  jer njegove izjave temelje se na dodvoravanju Bošnjacima blaćenjem Hrvata. Lako ću mu dokazati da imam više prijatelja Bošnjaka od njega ali moje prijateljstvo se za razliku od njegovog temelji na međusobnom uvažavanju, a ne dodvoravanju i pljuvanju po legitimno izabranim hrvatskim predstavnicima koji su najsigurniji način za postati zvijezda bošnjačkih medija.

Na njegovu da bi Bonskim ovlastima kad bi ih imao sve smijenio, odgovaram da bi i ja kad bi imao ovlasti od Kardinala ili Provincijala fra  Mirka razriješio službe iz više razloga, a ovom reagiranju spomenuo sam samo neke od njih.

Moje stavove koje sam iznio u reakciji podržava 90 posto Hrvata Fojnice s kojima sam kontaktirao od izlaska njegova intervjua. Ni meni ni njima, ono što je najvažnije, danas fra Mirko, a sutra možda Safetov konj ne mogu  umanjiti vrijednost Franjevačkog samostana, a još manje povrijediti osjećaj koje imamo kao vjernici. Iako fra Mirko aktivno radi na svemu tomu, u većini svojih propovijedi, a još više kao zvijezda bošnjačkih medija koja svoju karijeru gradi na dodvoravanju brojnijim i pljuvanju po predstavnicima koje njegov narod bira“, stoji u reagiranju Branka Stanića.

Dnevnik.ba

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …