fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Radost muslimana: Na pragu je nova hidžretska godina

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u subotu, 7. augusta, obilježit će novu hidžretsku godinu – 1443.

Hidžra (na arapskom selidba) je selidba poslanika Muhammeda a.s. s prvim muslimanima iz Mekke u Medinu. Od ovog datuma muslimani su počeli računati svoj kalendar.

Islamski kalendar ili hidžretski kalendar je kalendar prema kojem se ravnaju muslimani prilikom određivanja svojih dnevnih dužnosti i blagdana, a u mnogim islamskim državama ovo je službeni kalendar.

Riječ je o je lunarnom, odnosno mjesečevom kalendaru, koji se ravna prema mjesečevim mijenama. Jedna puna mjesečeva mijena označava protok jednog mjeseca prema kalendaru. Zbog toga dan hidžretske nove godine nikad ne pada na isti dan prema gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru), nego kruži kroz sva godišnja doba.

Hidžra se dogodila 20. septembra 622. godine. Utvrđivanje ovog događaja kao početka računanja vremena datira od halife Omera, a odluka je donijeta 17. godine nakon Hidžre.

Poslanikovo preseljenje u Medinu početak je novog poglavlja u njegovom i životima njegovih sljedbenika. Oni nisu više bili mala, ugnjetavana, religijska grupacija, kao u Mekki. Sada su predstavljali samostalnu vjersko-političku zajednicu vjernika koja je imala vlast u oazi Medina.

Zato se Muhammedovo s.a.v.s. preseljenje u Medinu smatra početkom dugog postojanja islama kao političke sile, što je simbolički izraženo izborom te godine za prvu godinu islamskog doba.

U našim krajevima uobičajeno je da se pred hidžretsku novu godinu pravi halva. Također je uobičajeno da se, radi berićeta i nafake, pred novu hidžretsku godinu kupi sedam osnovnih namirnica za ishranu, kao što su brašno, so, ulje, šećer, riža…

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …