fbpx
Utorak , 23 Jula 2024

Paprene cijene na pijacama u BiH: Ko za kilogram voća može dati 14 KM?

Ekstremna suša negativno utječe na poljoprivredne usjeve i urod te je ovih dana primjetan porast cijena na većini pijaca u Bosni i Hercegovini. Mnogi su u besparici, zarada je slaba, a na pijačni promet veliki utjecaj imaju i prodavnice s jeftinijom ponudom.

Na sarajevskim pijacama cijene bobičastog voća u stalnom su porastu. Prodaju se po korpicama, manja, od oko 200 grama, košta dvije KM, a veća, od 500 grama, pet maraka. Kada su u pitanju borovnice i maline, korpica košta 3, a ona od pola kilograma 6 KM. Za kilogram crnog grožđa treba izdvojiti pet maraka.

Dvostruko jeftinije

Velika razlika u cijenama između pijaca i marketa očigledna je i kada je u pitanju povrće. Naime, sudeći prema cijenama paprika, dvostruko je jeftinije u marketima.

Huseljić: Nema narod para


– Bila je suša pa su cijene porasle. Narod kupuje, ali slabo, nema para. Manje prodajemo, dosta toga moramo i baciti. Svi smo, generalno, na gubitku – kazala nam je Muniba Huseljić, prodavačica na pijaci.

Mahune 5 KM

U najvećem gradu na Neretvi cijene voća i povrća konstantno su visoke. Tako je, naprimjer, cijena paprika, koje se tradicionalno uzgajaju u Hercegovini, posebno u dolini Neretve, i dalje visoka, pa se kilogram ovog povrća kreće od 1 do 1,5 KM, dok iz eko-uzgoja košta čak 4,5 KM.

Visoku cijenu već duže od mjesec ima i mahuna, koja se može kupiti po cijeni od 5 KM po kilogramu, dok se patlidžani kreću od dvije do 2,5 KM, a ponegdje i 3,5 KM. Paradajz košta između 1,20 i 1,70 KM, zavisno od vrste, a onaj koji nosi oznaku „eko“ prodaje se po cijeni od 3,5 KM.

U Bosanskoj Gradišci cijene voća i povrća variraju


S druge strane, voće je izuzetno skupo, posebno borovnice i maline, koje se prodaju po cijeni od uglavnom 10 KM, a iz eko-uzgoja koštaju 14 KM po kilogramu.

Također, skupe su i šljive, breskve, nektarine, koje se nude po cijeni od dvije, 2,5 KM, pa sve do 4,5 KM. Lubenica i bostan se mogu kupiti po cijeni od pola KM pa naviše, a kupine od pet do 10 KM.

U Bosanskoj Gradišci cijene voća i povrća variraju gotovo svakodnevno. Potrošači smatraju da veliki trgovački centri, u kojima je bogata ponuda voća i povrća, diktiraju cijene i ponudu. U velikim centrima cijena lubenice je od 25 do 50 feninga za kilogram, na zelenoj pijaci i u pojedinim manjim prodavnicama i do jednu KM.

Paradajz se prodaje po cijeni od jedne do 2,5 KM po kilogramu, krastavci i paprike po marku, krompir upola manje, 50 feninga.

Ulični štandovi u Goraždu

Cijene domaćeg sezonskog voća neprestano rastu, prodavači se pravdaju kasnim mrazevima. Tako su nektarina, šljiva i breskva do 3 KM za kilogram, kajsije četiri marke, jabuke do dvije marke.

Na fojničkoj pijaci jučer je bio pazarni dan. Tezge su bile prepune voća i povrća, kupaca nije nedostajalo. Za kilograma paradajza trebalo je izdvojiti dvije KM, krompira ili luka marku i po. Kilogram bijelog luka košta sedam maraka. Što se tiče voća, kilogram svježih borovnica je 10, breskvi ili nektarina dvije i po, limuna i grožđa po tri marke.

Goražde je jedan od rijetkih gradova u kojima već duže vrijeme gradska tržnica nije u funkciji, a godinama već nema ni zelene pijace, pa se trgovina poljoprivrednim proizvodima odvija na uličnim štandovima, u piljarama ili po sistemu kućne dostave. U odnosu na prethodne godine, kaže Amina Muhović, čije porodično gazdinstvo spada među najveće proizvođače hrane u ovom dijelu BiH, skuplja je samo malina, dok su cijene ostalog voća i povrća približno iste kao i prethodnih sezona.

– Cijene maline su od 6 do 7 KM. Kilogram borovnice je od 8 do 10 KM. Kada je riječ o povrću, paradajz, mrkva, patlidžan i paprika su 2 KM, krastavci, kupus i krompir 1 KM, luk od 1,30 do 1,50 KM. Bijeli luk je od 8 do 10 KM – kazala nam je Muhović.

Kadra Hadžihasanagić


– Užasno je skupo, cijene su katastrofa, a još nam ne daju da proberemo – kaže Kadra Hadžihasanagić.

Aida Ferendija


– Na pijaci je skupo. Kupujem samo u marketima, uglavnom pratim akcije – ističe Aida Ferendija.

Vahid Sofić


– Drastična je razlika, a zavisi i koja je pijaca u pitanju, ”Markale” su najskuplje – kaže Vahid Sofić.

Esma Arnaut


– Skupo je, velika je razlika u odnosu na markete. U marketima je sve jeftinije – naglašava Esma Arnaut.

Pročitajte i ovo

Fantastična ponuda za savršeno ljeto: Robot LJETNI KATALOG!

🌞✨Robot LJETNI KATALOG! 🌴🕶️ Pripremili smo za vas sve što vam je potrebno za savršeno …