fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Bisera Turković o bojkotu “Dodika i ekipe”: Ko ne radi, ne može dobiti platu

“Obavješteni smo danas da 43. sjednica Vijeća ministara BiH neće biti održana, te da će novi termin biti zakazan naknadno. Ova sjednica je bila najavljena kao zadnja prije kolektivnog godišnjeg odmora Vijeća ministara BiH. Na dnevnom redu su važne tačke koje ne trpe odgodu. Vjerujem da će svi pokazati odgovornost te da će u interesu građana 43. sjednica biti zakazana u najkraćem roku.”

Poručila je ovo danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, a nakon što su predstavnici RS-a u državnim institucijama odlučili bojkotirati rad istih, među njima i Vijeće ministara.

Predstavnici ovog entiteta odlučili su se na bojkot nakon što je visoki predstavnik u BiH (u odlasku) Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se, između ostalog, kažnjava negiranje genocida u našoj zemlji.

“Pred nama je još mnogo posla, treba se boriti sa izazovima pandemije, posebno ekonomskim posljedicama, raditi na reformama i infrastrukturnim projektima, moramo nastaviti rad na ispunjavanju 14 prioriteta Evropske unije.

Ukoliko je riječ o političkim blokadama i opstrukcijama kao što je najavljeno, onda treba imati u vidu da naše pozitivno zakonodavstvo ne predviđa plaćeno odsustvo sa ciljem provođenja političkih blokada”, komentira Turković, pa objašnjava:

“Svako odsustvovanje sa posla mora biti odobreno, u protivnom slijede konsekvence predviđene zakonom. Pozivam da se striktno držimo odredbi predviđenih zakonom po kome se rad plaća, a neopravdano odsustvovanje sa posla kažnjava. Institucije Bosne i Hercegovine moraju funkcionirati, obavezuje nas zakon i dužni smo prema građanima raditi svoj posao. Na kraju krajeva, svi za svoj rad primamo plaću iz budžeta. Nigdje u svijetu nije prihvatljivo ne raditi svoj posao i primati platu koja dolazi od poreskih obaveznika.”

Ili ćemo raditi i za to biti plaćeni ili ćemo odsustvovati zbog političkog bojkota te onda nećemo biti plaćeni sa mogućnošću da konsekventno dužini odsustvovanja izgubimo posao!, zaključila je u poruci ministrica Bisera Turković.

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …