fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Sanja Vulić Incka nazvala amebom, a BiH eksperimentom

Nakon odluke Valentina Incka, da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, SNSD-ovci kao da se takmiče ko će više uvrijediti aktuelnog visokog predstavnika u BiH.

Posljednja je nastupila Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koja je izjavila Srni “da Valentin Incko nije čovjek, već ameba, a BiH nije država, već protektorat i eksperiment dijela međunarodne zajednice, te da je to već opštepoznato”.

 

Za Inca kazala da je srbofob

– Također, opštepoznato je i da Predstavnički dom jedini može da donosi zakone, a u kvazi državi protektor Valnetin Incko se stavlja iznad parlamenta. Logično je da se onda postavi pitanje čemu izbori, čemu Predstavnički dom, čemu volja birača kad je jedan osvjedočeni srbofob iznad države i iznad naroda. Neka ide u svoju Austriju pa neka pokuša da se postavi iznad svega – rekla je Vulićeva.

Ona je rekla da srbofob Incko, podržan od svojih mentora, u 21. vijeku uskraćuje osnovna ljudska prava, pravo na mišljenje, pravo na slobodu izražavanja.

Vulić je konstatirala da je veliku paniku i strah kod značajnog dijela međunarodne zajednice izazvao izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji jer istina je počela izlaziti na vidjelo.

– Da ima istinske najmere da se riješi sudbina svih stradalih u BiH, uradila bi se DNK analiza u svim grobnim mjestima i na Zejtinliku, ali i u Potočarima i to bi radili forenzičari i patolozi. Tada bismo znali pravu istinu, a ne takozvanu ‘istinu’ koju servira OHR i sluge međunarodne zajednice – rekla je Vulićeva.

Ona je navela da je u tragičnom sukobu od 1991. do 1995. godine stradalo 35.000 Srba i 30.000 Bošnjaka i upitala – pa, zar se onda genocid nije desio i nad Srbima?

 

Žali Mirka Šarovića

Komentarišući reakciju Mirka Šarovića na nametnutu Inckovu odluku, Vulić je rekla da to ne zaslužuje nikakav komentar osim žaljenja.

– Žalosno je koliko je taj čovjek ucijenjen od ambasada i političkog Sarajeva da mu je sve preče od Republike Srpske. Јedino što on smije da kaže to je da je Milorad Dodik kriv i što je sijed, što sunce grije, kiša pada, Dodik mu je kriv i kada on glasa za prijedloge Kluba SDA, iako SNSD smatra da to nije interes Republike Srpske. Dajem šansu sastanku, pa ćemo vidjeti kako će se Šarović ponašati, ali činjenica je da on mora na redovne konsultacije u Sarajevo – rekla je Vulić.

Ona je istakla da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ima i znanje i moć i snagu da nastavi putem razvoja i samostalnosti bez bilo kakvih tutora, podsjetivši da je Srpska krenula pravim putem onog trena kada je Dodik došao na čelo Vlade i zabranio slanje dnevnog reda za sjednicu na odobrenje visokom predstavniku

Pročitajte i ovo

Prelazak na ljetno računanje vremena: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. …