fbpx
Četvrtak , 29 Jula 2021
Reumal

U Sarajevu u augustu druga bh. povorka ponosa

Bh. povorka ponosa 2021. godine će se održati 14. augusta u 12 sati u Sarajevu pod sloganom „Otpor sa margine“, najavili su iz Organizacionog odbora BH. povorke ponosa.

“Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe izlazimo na ulicu jer pandemijska ograničenja živimo svakodnevno. Bh. povorka ponosa je neophodan politički protest i iskaz otpora. Na ovaj način ukazujemo na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke sa kojima se LGBTIQ+ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju”, istaknuli su.

Još uvijek , dodaju, prinuđeni su plaćati prostore i bezbjednost ako žele da imaju sigurno mjesto u kojuem mogu živjeti autentičnost.

“Zbog toga poručujemo da svaki prostor mora biti jednako dostupan, siguran i slobodan, te da se od organizatora LGBTIQ događaja ne smiju zahtijevati nerealne i neravnopravne mjere dodatne sigurnosti. Svako zahtijevanje dodatnih nameta znači onemogućavanje našeg postojanja u tim prostorima i na tim ulicama. Naš cilj je borba za javni prostor u kom će se svako osjećati sigurno bez da mora oko sebe imati zaštitare”, istaknuli su.

Život u pandemiji je iznio na površinu krhkost naših sloboda i pokazao nedostatak sistema podrške. Nerazumijevanje i teška komunikacija sa članovima naših porodica o našim identitetima povećala je pritiske, nasilje i dovela do ozbiljnih psihičkih posljedica za LGBTIQ+ osobe.

“Zbog toga ove godine još intenzivnije naglašavamo marginu i s nje pružamo otpor“, naglasili su.

Pozivaju da im se pridružite 14. 08. 2021. godine na ulicama Sarajeva, a broj učesnika povorke će biti u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Pročitajte i ovo

BiH: I danas skoro 40 stepeni, ozbiljno upozorenje za građane

Za cijelo područje Bosne i Hercegovine danas je, zbog očekivanih vrelina, upaljen narandžasti meteoalarm. To znači …