fbpx
Utorak , 18 Juna 2024

Svakodnevno divljanje skuterima u bosanskom Monte Karlu: Turisti brinu za sigurnost i živote

Zbog skoro svakodnevnog divljanja vozača morskih skutera, ali i glisera, situacija u Neumu je, praktično, na rubu incidenta.

U Lučkoj kapetaniji Neum su, kako su nam potvrdili, zatrpani pozivima izbezumljenih turista koji im prijavljuju bliske susrete s takvim plovilima, koji im ugrožavaju sigurnost i živote. No, sve što iz Kapetanije mogu učiniti jeste uputiti upozorenje, s obzirom na to da nemaju inspekcijske ovlasti.

Reakcija Općine

Bez odobrenja resornog ministarstva iz Lučke kapetanije nam nisu mogli dati više informacija, a saznajemo da je ove godine povećan broj iznajmljivača skutera, glisera, sandolina, pedalina i sličnih plovila te da je nedavno u vezi s tim problemom zatražena i reakcija Općine Neum.

Inspektori tokom ranijih kontrola


Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) su nam potvrdili da inspekcijskog nadzora u neumskom akvatoriju do sada nije bilo.

Kako su nam kazali, prema nalogu direktora Uprave i prema godišnjem planu rada federalne saobraćajne inspekcije za ovu godinu, inspekcijski nadzor nad plovnim objektima i drugim plovilima na plovnim putevima na unutrašnjim vodama i Jadranskom moru bit će izvršen od 19. jula do 29. avgusta.

U fokusu njihovog nadzora u tom periodu, kako nam je rečeno, bit će Neumski zaljev i Jablaničko jezero. Također, dio nadzora bit će usmjeren na pružanje usluga raftinga na rijekama Neretvi i Uni.

Asistencija policije

U kontroli jednim patrolnim čamcem bit će osam inspektora, a nadzor će se obavljati i u mješovitim inspekcijskim timovima s turističko-ugostiteljskim inspektorima i uz asistenciju policije.

Inače, nadzori tokom proteklih godina pokazali su da ogroman broj kontroliranih korisnika skutera ne posjeduje plovidbene dozvole, dok su turističke brodice imale „višak“ putnika. Također, tokom kontrola usluga raftinga zabilježeni su slučajevi da skiperi nisu bili stručno osposobljeni. Prema posljednjim podacima, u Federaciji BiH je registrirano nešto više od 1.600 plovila, čamaca, skutera, splavova, riječnih bagera, skela i slično.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …