fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Koliko bh. zdravstvenih radnika se vakcinisalo i jesmo li spremni za novi val?

Zdravstveni kadar je, bez obzira na nedostatak vakcina u državi, bio prva vakcinisana kategorija. Imuniziranost medicinara, saznaje N1, u pojedinima medicinskim ustanovima, te kantonima, prosječno je, na nivou one u Hrvatskoj – oko 80%.

“Oko 78 % uposlenih je vakcinisano. Neki nisu, jer su imali visoka antitijela nakon tek preležanog Covida, mali broj nije želio vakcinu”, izjavila je za N1 generalna direktorica KCUS-a, prof.dr. Sebija Izetbegović.

“80% zaposlenih je vakcinisano u Opštoj bolnici ‘Abudalah Nakaš”, potvrdio nam je njen generalni direktor, prof.dr. Ismet Gavrankapetanović.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, dr. Alis Kozica, epidemiolog za N1 kaže : “U Zeničko- dobojskom kantonu je vakcinisano oko 80 % medicinskih radnika, uključujući sve- i javni i kompletan privatni sektor, u kojem su i stomatolozi. Otprilike taj procenat je vakcinisanih i u Kantonalnoj bolnici Zenica.”

Da li je moguć model iz Francuske – svi medicinari moraju biti vakcinisani?

Predsjednik Francuske, Emmanuel Macron je u televizijskom obraćanju, prije dva dana, naredio da se svi zdravstveni radnici do 15.septembra vakcinišu.

Premijer Hrvatske je najavio bržu vakcinaciju, pa mogućnost i obavezne u tri kategorije.

“Jedan je sektor zdravstva, procijepljenost liječnika je jako dobra, mislim da smo na oko 80 posto, medicinske sestre i drugo osoblje je nešto niži postotak. Nakon toga imamo cijeli sustav socijalne skrbi i u konačnici, treći segment koji je posebno važan, a to je školstvo i obrazovanje”, rekao je Andrej Plenković.

U Srbiji slične odluke, za sada se donose, pojedinačno u Kliničkim centrima. Na primjer, Univerzitetski klinički centar Kragujevac je donio naredbu da ‘zaposleni koji nisu vakcinisani, poslije odsustva (odmor, bolovanje), pri povratku na posao moraju da imaju negativan PCR o svom trošku’.

U BiH nema jedinstvenog podatka o vakcinisanosti medicinara, na državnom nivou.

Da li je moguće realizovati nalog poput onog u Francuskoj, komentarisao je za N1 ministar zdravlja Republike Srpske, Alen Šeranić.

“Imao sam priliku da vidim na koji način Francuska planira to da uradi, a za njom vjerovatno i druge zemlje u EU, ali ono što moramo da znamo je da je vakcina najbolje preventivno dejstvo”, izjavio je ministar Šeranić, bez direktnog odgovora.

Da li je ‘ludilo’ pred vratima regije?
Delta varijanta korona virusa, ali i mnogi drugi sojevi već haraju Evropom. Francuska je samo jedna od država gdje je proglašena medicinska vanredna situacija, te najavljeno uvođenje restriktivnih mjera.

“Treba još sačekati naredne dvije sedmice, ne treba se opterećivati sojevima-to neka rade naučnici- treba posmatrati simptome. Sve mi se čini da možemo imati ludilo”, rekla je u kratkom razgovoru za N1 dr.sci. Ana Gligić, svjetski poznata virologinje, koja je 1972. godine bila na čelu tima, koji je uspio izolovati virus velikih boginja, Variolu veru.

I KCUS i Opšta bolnica spremni, ali….

Činjenica je da je populacija koja nije vakcinisana najizloženija novom soju virusa koji se 60% brže širi. A upravo, Bosna i Hercegovina je država sa najmanje vakcinisanih.

U najvećoj medicinskoj ustanovi u BiH, KCUS-u – svjesni su da opasnost postoji.

“Opasnost od novog talasa objektivno postoji. Mi smo spremni, ali u manjem obimu zbog odlaska anesteziologa, ali i obaveze da radimo posao koji nam je obaveza- tercijarni i sekundarni nivo usluga”, kazala je prof. dr. Izetbegović.

Prof.dr. Gavrankapetanović je rekao kako su u Opštoj bolnici spremni za novi talas te da su organizovani ‘poluvojnički’. Ali…

“Tražimo samo potporu vlade kako su nam i obećali na zadnjem sastanku, prije svega drugi sprat izlolatorijuma”, istakao je prof.dr. Gavrankapetanović.

Da li nam predstoji neizvjestan period?

Bez masovne smo vakcinacije, a uz otpor i skepsu prema vakcinaciji, koja postoji i u državama sa milionskim količinama doza vakcina.

Da li su na potezu, zbog toga, nadležni koji odlučuju o pooštravanju epidemioloških mjera?

Samo u Sarajevu, malo ko više nosi, i dalje obavezne, zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …