fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Beograd podiže spomenik “srpskom” piscu Meši Selimoviću

Odbor za podizanje spomenika u Beogradu bh. piscu Meši Selimoviću održao je danas drugu sjednicu, kojoj je predsjedavao predsjednik Odbora Aleksandar Gatalica.

Sjednici su kao članovi, između ostalih, prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Goran Vesić i zamjenica predsjednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović.

Iako je podizanje spomenika velika i dobra vijest, zabrinjavajuće je što je Selimović predstavljen kao “srpski”, umjesto kao bh. pisac.

Gatalica je istakao da mu je velika čast što je predsjednik ovog odbora, ne samo zato što je Selimović pisac i što je ostavio veliki utjecaj na njega lično već i zato što će se “na ovaj način Beograd odužiti našem velikanu”.

“Prostor gdje će se nalaziti spomenik veoma je inspirativan i nalazi se na uglu ulica Kralja Petra i Jovanove. Inspirativan je jer je s jedne strane sakriven, a s druge primjetljiv kao prostor u urbanom dijelu Dorćola. Pruža mogućnost da ne dobijemo konvencionalni spomenik, u smislu biste na postamentu već da prikaže nevjerovatan Mešin, čak zbunjujući život, koji kao da je imao tri života u jednom”, rekao je Gatalica.

Dodao je da prostor omogućava da se realizuje nekoliko plastičkih dijelova koji će biti u međusobnoj vezi i to središni sa spomeničkom skulpturom, kakve se mogu vidjetiu Beogradu, i još dvije ili čak tri cjeline koje bi bile u vezi sa spomenikom.

“Sve zajedno, kako će propozicije konkursa nalagati, trebalo bi da simbolično oslikavaju i krivudav i ravan put velikog čovjeka kakav je bio Meša Selimović”, rekao je Gatalica.

Na sjednici je dogovoreno da se raspiše konkurs koji bi bio i otvoren i po pozivu. To znači da će troje vajara biti uključeno po pozivu, a bit će data šansa i drugima da daju svoje rješenje u ravnopravnoj utakmici sa njima.

“Nadamo se da ćemo dobiti radove i studenata i afirmisanih umjetnika iz regiona jer je Meša srpski pisac, ali pruža ruke čitavom region”, kazao je Gatalica.

On je najavio da je u planu da Beograd ovaj spomenik dobije sljedeće godine u julu, kada se navršava četiri decenije od smrti “našeg velikog pisca”.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …