fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Do sredine augusta očekuje se novi val zaraze

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju, i Anisa Bajramović, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS, održali su danas konferenciji za novinare na kojoj su govorili o dosadašnjem doku vakcinacije, planu nastavka imunizacije građana, ali i ostalim pitanjima koja se tiču pandemije koronavirusa.

Bajramović je kazala kako je tenutna epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća i stabilna već nekoliko sedmica.

– Jučer smo imali troje novozaraženih, a prosječan broj zaraženih u prethodnih sedam dana je tri. Trenutno je hospitalizirano 26 osoba, od kojih je 16 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i deset u Općoj bolnici. Od početka pandemije u KS je ukupno 52.673 zaraženih, trenutno je 78 aktivnih slučajeva. Od početka pandemije preminulo je 1.285 osoba. U samoizolaciji su trenutno 664 osobe – kazala je Bajramović, te dodala da je najveći broj zaraženih bio u općini Novi Grad.

U KS je dosad vakcinisano 6.236 zdravstvenih radnika sa prvom dozom, dok je sa dvije doze vakcinisano 5.229 uposlenika u zdravstvu.

– KS je ukupno zaprimio 79.136 vakcina raznih proizvođača, a dato je 69.487 doza. Prvu dozu primila je 46.501 osoba, a od drugu njih 22.968. Dosad je u Zetri dato oko 65.000 vakcina – istakla je.

Prema Spahićevim riječima, imunizacija u Zetri protiče u najboljem redu, “uz problemčiće koji se javljaju”.

– Prošle sedmice završili smo revakcinaciju sugrađana koji su trebali sedam dana prije da se vakcinišu iz razloga što smo dobili iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH da nisu bile dostupne vakcine, pa su sa zakašnjenjem od pet-šest dana dobili drugu revakcinu. To ništa ne utječe na sam proces njihovog vakcinisanja. To je uredno završeno i sada ide revakcinacija onkoloških pacijenata. Sve što je operativno i što Zavod za javno zdravstvo KS prezentuje da imamo na raspolaganju, mi krećemo u proces sa prioritetnim grupama i po planu imunizacije – kazao je Spahić.

Dodao je da su osigurane revakcine – 10.000 doza Astra Zenece iz Srbije za građane koji su primili vakcinu do 21. aprila.

– Njihova revakcinacija je planirana od srijede i molim naše sugrađane koji će biti obaviješteni putem nadležnih instanci. Ako se desi neki problemčić, svi naši sugrađani i sugrađanke imaju kartončić imunizacije sa jasno preciziranim datumom. Onaj ko je primio 21. aprila prvu dozu, doći će 7. jula na revakcinaciju, tako da se pridržavaju prvo svih higijensko-epidemioloških mjera. Trenutna epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, što nam ne daje za pravo da opuštamo, te molimo građane da prate pozive tzačno kako su dobili – naglasio je.

Kazao je kako ima informaciju da je u subotu iz Srbije sletjelo 10.000 doza Astra Zeneca vakcine.

– Danas se radi revakcinacija onkoloških pacijenata. Upravo smo od ZZJZ dobili informaciju da je došlo nešto doza Pfizer vakcina, tako da će danas biti pozvani naši građani iz prioritetnih grupa i doći će sutra na prvu vakcinu. Od sutra će biti pozvano oko 600 sugrađana na prvu vakcinu, a od srijede kreće revakcinacija Astra Zenecom – kazao je Spahić.

Što se tiče Sinofarm vakcina koje je donirala Mađarska, Spahić je rakao da će u KS biti dostupno 25.000 vakcina, tako da će, kako je istakao, 12.500 građana dobiti vakcinu i isto toliko doza će biti ostavljeno za revakcinaciju.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vranić je kazao da zasad nema informacije da je delta soj virusa registriran u KS. Bajramović je navela kako je britanski soj, kada je otkriven, bio zarazniji od vuhanskog, te da se procjenjuje da jedna osoba zaražena delta sojem zaražava pet drugih.

– Ako uzmemo u obzir da kada je britanski soj došao, da mu je trebalo dva mjeseca da napravi val, za delta soj su predviđanja da mu treba manje, pa se predviđa da bi do sredine augusta moglo da dođe do vala ako krene zaražavanje, znači da bi za mjesec i po već mogli imati novi val.

Vranić je kazao da ipak sumnja da će doći do četvrtog vala u onom obliku u kojem se pojavio britanski talas.

– Sve su opcije otvorene. U svakom slučaju, zdravstveni sistem je spreman na sve, nema nikavih problema da se nismo pripremili za eventualno četvrti talas. Sve se postavlja hipotetički, ne može se nikad predvidjeti i reći se da ste u potpunosti spremni za novi talas ako će u ogromnom broju dovesti do oboljelih gdje sistem ne bi mogao podnijeti, ali mislim da do toga neće doći – istakao je.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …