fbpx
Srijeda , 17 Jula 2024

Fojnica jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u SBK-u ovog ljeta!

Najposjećenije turističke destinacije u Srednjobosanskom kantonu (SBK) ovoga ljeta su Jajce, Travnik i Fojnica, izjavio je Feni direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević, dodavši kako je u junu evidentirano 13.656 noćenja u hotelskom smještaju.

Matošević je kazao da nisu registrirani dolasci i noćenja u smještajima fizičkih osoba.

  • Tako da, prema našoj procjeni, možemo govoriti o 20-ak hiljada noćenja na prostoru SBK-a zokom juna – kazao je Matošević.

Prevladavaju domaći gosti, a među turistima iz inozemstva u junu je najviše bilo turista iz zemalja Arapskog poluotoka, odnosno iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Po brojnosti, kako je kazao Matošević, slijede gosti iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

  • Trenutno se najveće aktivnosti odvijaju na području općina Jajce, Fojnica i Travnik, odnosno planine Vlašić, koji pored ostvarenih boravaka imaju i veliki broj jednodnevnih turista i najraznovrsnije vanpansionske sadržaje i programe. U proteklim godinama se na ovim destinacijama dosta ulagalo u sportske terene i pripreme sportaša, programe unaprjeđenja zdravlja, zipline, vožnju brodicama, biciklizam i planinarenje, što evidentno daje učinka u atraktivnosti turističkih destinacija i povećanju konkurentnosti  u odnosu na druge destinacije u BiH – kazao je Matošević.

Zabilježeno je i značajno povećanje turističkih aktivnosti u domenu sportskog turizma, osobito na Vlašiću, koji je, kako je naveo, postao nezaobilazna destinacija priprema sportaša

Kao i svake ljetne turističke sezone, atraktivne su i turističke destinacije sa razvijenim aqua parkovima, kao što su Fojnica i Vitez, te prirodnim kupalištima na jezerima, poput onih u Jajcu.

Uslijed pandemije koronavirusa, najviše odstupanja u odnosu na ranije godine vidljivo je u manjem broju organiziranih turističkih manifestacija na području SBK-a.

  • Pored manifestacija evidentno je i znatno manje aktivnosti iz domena poslovnog turizma i organizacije različitih seminara, poslovnih sastanaka, konferencija. Naravno da je ključni razlog pandemija covida-a 19 i zahtjevne mjere pri održavanju takvih manifestacija – dodao je Matošević.

U Turističkoj zajednici SBK-a ističu da su, uz najznačajnije turističke destinacije, vidljivi i pozitivni pomaci u turističkim aktivnostima na području općina Vitez i Bugojno.

Pročitajte i ovo

Zagađenje fojničke rijeke Šćone: Izlijevanje nepoznate bijele materije

Rijeka Šćona, jedna od glavnih vodotoka u Fojnici, ponovo je postala žrtva zagađenja. Iz kanalizacionog …