fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Proučena hafiska dova 14-godišnjoj Hanan Zulum

U subotu, 03. jula 2021. godine, u Centralnoj džamiji u Vogošći proučena je hafiska dova mladoj hafizi Hanan Zulum.

Riječi dobrodošlice prisutnima uputio je imam Centralne džamije u Vogošći Muslija-ef. Čeliković, iskazavši svoje zadovljstvo i sreću da džemat ove džamije bude domaćin ovog velikog mubareka. Ovo je prva hafiska dova proučena hafizi u Centralnoj džamiji u Vogošći.

Izaslanik muftije sarajevskog i glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo, mr. Malik-ef. Šljivo prisutnima je kazivao o povijesti i tradiciji učenja i izučavanja Kur’ana u Bosni i Hercegovini. Posebne čestitke uputio je mladoj hafizi Hanan i njenim roditeljima.

Osam sarajevskih hafiza uljepšalo je današnju svečanost učenjem odlomaka iz Kur’ana, što je svakako posebnost hafiskih dova u BiH.

“Danas je, s pravom, dan našeg velikog veselja ili radosti iz razloga što prisustvujemo promociji mlade hafize, možemo da kažemo djevojčice Hanan Zulum.” – kazao je na početku obraćanja Nezim-ef. Halilović Muderris, izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH Husein-ef. Kavazovića na današnjoj svečanosti.
Prenio je selame i čestitke Reisu-l-uleme mladoj hafizi, njenih roditeljima, Medžlisu IZ Sarajevo, džematu Centralne džamije u Vogošći i svima koji su hafizi Hanan bili podrška u učenju hifza.
U svom govoru istakao je značaj Kur’ana, njegovih svevremenskih poruka. “Ovaj Kur’an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.” (El-Isra, 9)
Muderris je prisutne podsjetio i na hadise Božijeg poslanika a.s., u kojima ističe posebne deredže za hafize Kur’ana, one koji uče i druge poučavaju Kur’anu.

Na kraju svečanosti hafiza Hanan je dobila prigodne hedije i poklone od Rijaseta IZ u BiH, Muftijstva sarajevskog, Medžlisa IZ Sarajevo kao i od brojne rodbine i prijatelja koji si prisustvovali na današnjoj dovi.

Biografije hafize:
Hanan Zulum, kćerka Dženana i hafize Hajre rođena je 23. oktobra 2006. godine u Sarajevu. U svojoj četvrtoj godini naučila je napamet posljednja dva džuza Kur’ana slušajući učenje starijeg brata. U petoj godini naučila je sufaru i počela hifz 27. i 28. džuza kod mualime Merime Drinjak Rustempašić. U prvom razredu prelazi kod svoje mame u grupu naprednog hifza.
U ljeto 2019. godine sa muallimom Aldinom Husrep Tucaković dogovorila se da, paralelno uz učenje kod mame, uči i kod nje (krijući to od mame kako bi mami/muhaffizi priredila iznenadenje) i tako je naučila pet džuzeva krunišući to zadnjom stranicom hifza 28. juna 2020. godine.

Hifz je poližila pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za tri dana učeći svaki dan po 10 džuzeva. Predsjednik komisije kurra hafiz prof. dr. Dževad-ef. Šošić za hafizu Hanan imao samo riječi hvale, kako za njen hifz tako i za tedžvid.

Hafiza Hanan i njena porodica posebnu zahvalnost izrazili su nastavnom osoblju O.Š. “Zahid Baručija” koji su susretljivo odobrili traženo odsustvo sa nastave. Hafiza Hanan je svršenica osmog razreda.

(E.H.)

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …