fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Zvizdić napustio SDA: Puno obećanja, malo konkretnih poteza

“Želio sam vas informisati da sam podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika SDA. Odluka koju sam donio nije bila laka ni jednostavna ali je bila jedina moguća. U SDA, po mom mišljenju, nisu napravljene kadrovske promjene koje bi vodile uspostavljanju kapaciteta posebno u općinama gdje je SDA poražena na posljednjim izborima, i u kantonima kao što su KS i TK”, kazao je danas Denis Zvizdić navodeći razloge zašto podnosi ostavku u SDA.

Razlozi odlaska

Želim pojasniti zašto nisam mnogo ranije donio ovu odluku. To je bilo iz nekoliko razloga: prvi je mislim da ne bi bilo korektno otići i ne pokušati ispraviti određene greške. Ja sam u SDA 30 godina i uložio sam znanja i umijeće, živio sam sa SDA. Radi se o skoro 40. 000 glasača koji su mi dali povjerenje na izborima“, kazao je Zvizdić.

Dodao je da njegovi višemjesečni pokušaji da se ukaže na stanje u stranci, nisu uspjeli.

Radi se o vjerovanju koje se pokazalo neispravnim da u SDA postoji vrednovanje na osnovu kompetencije. Moji višemjesečni pokušaji da se popravi stanje u SDA i poprave procedure i ambijent koji je stvoren i koji se dalje stvara i postaje izvor negativnih trendova i kritika na računa SDA. Vjerujem da je moje ponašanje bilo ispravno i korektno, prema članovima i ljudima koji rade na terenu i ljudi čija su očekivanja iznevjerena“.

Poslije višemjesečnih apela da se moramo vratiti izvornim principima i da se moraju izvršiti meritokratske promjene bazirane na vještinama i kompetencijama, postalo je besmisleno dalje učestvovati u radu Kolegija i Predsjedništva SDA. Puno je obećanja, malo konkretnih poteza“.

“Stvaralačka energija”

Zvizdić je dodao da je nestalo stvaralačke energije, te da se gubi koalicioni kapacitet.

Nestalo je stvaralačke energije, kao i gubitka mladih i obrazovanih kadrova. Izgubljen je koalicioni kapacitet u najvećim kantonima, ali SDA nije reagovala. Sve to nije bilo dovoljno da se krene u ozbiljne reforme u novim uvjetima gdje SDA nije uspjela napraviti većinu u Skupštinama i kantonima. Sve je svedeno na reakciju onoga što radi pozicija“.

Umjesto da se bave strateškim pitanjima, postala je previše opterećena unutrašnjim problemima i aferama pri čemu se iz vida izgubio programski cilj i napredak. Pitanje nabavke vakcina će ostati najveća mrlja u ovome mandatu i naravno činjenica da imamo prognozu najmanjeg rasta BDP-a“.

“Ovo nije pitanje nikakvih fotelja niti funkcija, nego o različitom pogledu u pristupu rješavanju različitih problema”.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …