fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Dodik upozoren: “Opasno i suludo je okretati se protiv Zapada”

Mnogo je bure u regionu podigla odluka o imenovanju Christiana Schmidta na poziciju novog visokog predstavnika u BiH.

Političari iz Republike Srpske predvođeni Miloradom Dodikom čvrsto su se usprotivili njegovom imenovanju, a Dodik je čak najavljivao da RS neće prihvatiti niti sarađivati sa Schmidtom.

Na stranu Dodika se svrstala i Rusija koja zastupa mišljenje da jedino Vijeće sigurnosti UN-a može imenovati visokog predstavnika u BiH. No, upravo je na sjednici Vijeća sigurnosti na vidjelo izašlo koliko je Rusija nemoćna i izolovana u ovome trenutku. Tako da su SAD sa svojim partnerima bez mnogo problema ostvarile zacrtano, a to je postavljanje njemačkog diplomate na funkciju visokog predstavnika.

O ovoj temi je za Srpskainfo govorio profesor međunarodnih odnosa i bezbjednosti, Miloš Šolaja.

“Po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma određeno je da Savjet bezbjednosti UN odlučuje o imenovanju visokog predstavnika. Ako je protiv imenovanja Schmidt bila jedna od članica SB UN, a to je Rusija, koja je istovremeno učestvovala u donošenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koja se sada poziva na međunarodno pravo, onda se možemo upitati šta je to međunarodno pravo. Da li je ovdje riječ o međunarodnom pravu ili ispitivanju mišića između velikih sila” – upitao je Šolaja.

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …