fbpx
Subota , 24 Februara 2024

Stogodišnja Šerifa otkrila tajnu svoje dugovječnosti: Skromno sam živjela i zdravo se hranila

U tuzlanskoj ulici Šeste bosanske brigade od svog rođenja živi Šerifa Hrustić, koja je nedavno proslavila stoti rođendan čime je postala najstarija stanovnica Tuzle.

Sve do 2016. godine kada je imala operaciju žučne kese nije imala ozbiljnijih problema, a od tada osjeća bolove u nogama i slabije čuje.

Rođena je 1921. godine, a u vrijeme Drugog svjetskog rata stupila je u redove Narodno oslobodilačke borbe (NOB).

  • Ja sam bila angažovana od 1944. godine kada je Tuzla oslobođena. Počela sam raditi u AFŽ-u, Crvenom krstu, Frontu slobode i od tada pa sve do 2016. godine dok se nisam operisala – kaže stogodišnjakinja Šerifa Hrustić za Anadolu Agency (AA).

Ona je treće od devetero djece svojih roditelja. Bila je treća djevojčica za redom koju je majka rodila pa se, priča ona, otac malo ljutio, ali kasnije su rođena tri brata i tri sestre. Pored Šerife žive su joj još dvije sestre koje imaju 89 i 88 godina.

Tuzla je za nju najljepši grad koji može poslužiti kao primjer svim drugima u pogledu komšijskih odnosa, ljubavi i tolerancije. U djetinjstvu, prisjeća se ona, roditelji nisu kao danas toliko pažnje posvećivali djeci. Ona je rodila dvoje…

  • Imala sam dvoje djece, ali mi je kćerka umrla, ostao je Ekrem, sin sa mnom. Imam tri unuka i jednu unuku, šestero praunučadi. Jedan mi je praunuk diplomirao skoro, ljekar je radi u bolnici – ponosno govori Hrustić.

Cijeli životni vijek pomaže drugima. I danas preko telefona pozove Crveni krst i traži pomoć za osobe u potrebi. Njen recept za dug život koji preporučuje drugima je jednostavan.

  • Pa da žive skromno. Ja sam uvijek skromno živjela i zdravo se hranila. Nisam konzerve nikad jela nikakve, a to bih preporučila i drugim da se zdravo hrane – govori ona.

Sjeća se Jugoslavije i Josipa Broza Tita s posebnom sjetom, jer je to bilo vrijeme, kako kaže ona, u kojoj su se uvažavale temeljne ljudske vrijednosti. Zbog toga želi da i Bosna i Hercegovina bude takva, a ne da se u javnom prostoru političari svađaju i sve to prenose na ljude.

  • A najteže mi padne kada kažu da je Bosna i Hercegovina siromašna. Nije, mi smo baš bogata zemlja, ali imamo siromašne mozgove – rekla je Hrustić.

Savjetuje mlađima od sebe da otvaraju fabrike, zapošljavaju mlade, jer je to jedini način da se spriječi odlazak stanovništva. Na kraju razgovora nam je otkrila svoju malu tajnu, a tiče se onog što najviše voli jesti i piti.

  • Janjetina i Coca-Cola – kaže ova starica kroz smijeh iako zna da pomenuto piće i nije toliko zdravo, ali ga ona konzumira.

Pročitajte i ovo

Saobraćajna nesreća u Kiseljaku, vozač kamiona pobjegao sa mjesta nesreće

Jutros oko 6:30 sati, na području Kiseljaka u mjestu Gromiljak, došlo je do saobraćajne nesreće …