Inače, razjedinjenost Saveza samostalnih sindikata BiH je već nekoliko godina evidentna. Na jednoj strani su sindikati koji podržavaju Šatorovića, a na drugoj sindikati koji smatraju da je Bektić jedini legitimni predstavnik Saveza. Ipak, pečat Saveza je kod Šatorovića.

Da minimalna plaća bude 70 posto od prosječne u FBiH

– Da li je realno da najniža plaća u Federaciji bude 1.000 KM, ako je prosječna nekih 980 KM? Očito da nije. Mi smo 15. jula zakazali tematsku sjednicu, donošenje propisa i utvrđivanje minimalne plaće u FBiH. Znači, da će Ekonomsko socijalno vijeće za Federaciju na toj sjednici isključivo raspravljati o mininalnoj plaći. Naše opredjeljenje je da ona bude 70 posto od prosječne plaće u FBiH, ali neto, bez ostalih naknada na plaću. Ovi protesti koje je kolega Šatorović organizirao, ta grupacija sindikata, to je sloboda sindikalnog djelovanja i to je njihovo pravo da traže da najniža plaća bude 1.000 KM. Međutim, bojim se da to ne bude otežavajuća okolnost – govori za Faktor Bektić.

Podsjeća i kako Vladi Federacije BiH Zakon o radu dozvoljavala da donese uredbu o iznosu najniže plaće u FBiH.

– Hoću da vjerujem da ćemo na sjednici Ekonomsko socijalnog vijeća pokušati iznaći odluke i rješenja. Moram kazati i kako postoje obaveze Ministarstva finansija FBiH i Zavoda za planiranje razvoja da donesu metodologiju izračuna najniže plaće. Mislim da je to urađeno i predvidjeli su da plaća bude 550 KM. Mi se s tim ne slažemo. Tražimo da to bude negdje 650 KM do 700 KM najniža plaća, ali bez ostalih naknada na plaću, toplog obroka i regresa – kazao nam je Bektić.

On je podsjetio i kako još uvijek nisu donesene izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Bit ćemo zemlja slučaj

– Teška je situacija ali ja hoću da vjerujem da će se naći rješenje, jer više je degutantno razgovarati o najnižoj plaći od 2016. godine, punih pet godina, a rješenja nema. Na Vladi je sada, jer ona može na osnovu zakona donijeti propis i sebi treba uzeti u obavezu da završi ovu stvar. Da radnici više ne odlaze iz zemlje. Evo korona jenjava, ako se nešto ne učini, plaća ne poveća, bit će katastrofa, ovo će biti zemlja slučaj, zemlja staraca – poručio je Bektić.

Podsjećamo, federalna ministrica finansija Jelka Milićević jučer je u Sarajevu izjavila kako je nerelno da minimalna plaća bude 1.000 KM, kazavši kako minimalna plaća ne može biti jednaka prosječnoj plaći.

– Ti omjeri su od 60 do 70 posto i u okruženju – rekla je Milićević.