fbpx
Subota , 13 Aprila 2024

Veliki broj hodočasnika u Međugorju na godišnjici Gospinih ukazanja

Hiljade hodočasnika iz Bosne i Hercegovini i cijeloga svijeta stiglo je u petak u Međugorje na obilježavanje 40. godišnjica Gospinih ukazanja.

Najviše je domaćih vjernika no tu su i pojedinci kao i organizirane skupine iz Poljske, Ukrajine, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Španije, Francuske, Irske, SAD, Meksika, Brazila, Kine…

Ove se godine prvi put održava procesija s Brada ukazanja, mjesta gdje se, kako smatraju, Gospa prvi put ukazala – do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Fenomen Međugorja, koje je danas jedno od najpoznatijih marjanskih svetišta u svijetu, započeo je prije tačno 40 godina, iako Katolička Crkva o tome nikada nije zauzela službeno stajalište.

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henryka Hosera prije tri godine trajnim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme i ‘ad nutum Sanctae Sedis’ (na raspolaganju Svetoj Stolici), a također je dopustio službena hodočašća u Međugorje ako ih organizira Crkva, župe, biskupije i redovničke zajednice.

Prema tvrdnjama tada šestero djece – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, Gospa se prvi put ukazala 24. juna 1981. godine.

Nekima od njih ukazanja traju do danas, a međugorsku Gospu katolici nazivaju Kraljicom mira.

Pročitajte i ovo

Sinovi Rame Isaka Arnel i Aldin učestvovali u tučnjavi, mladiću nanijeli teške tjelesne povrede

Sinovi federalnog ministra policije Rame Isaka, Arnel i Aldin, učestvovali su u tučnjavi koja se …